Cercetătorii au creat o structură mai sensibilă decât un fir de păr

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poate că roboţii vor învăţa să mimeze şi faultul, dacă noua structură va fi implementată. FOTO: Mediafax
Poate că roboţii vor învăţa să mimeze şi faultul, dacă noua structură va fi implementată. FOTO: Mediafax

Cercetătorii sud-coreeni au creat primul fir de păr artificial şi este mai sensibil decât unul natural. Acesta s-ar putea dovedi util în crearea pielii artificiale pentru roboţi sau în viitoarele proteze pentru oameni.

Cercetătorul Kahp-Yang Suh şi colegii săi de la Universitatea Naţională din Seul au împletit mii de nanofire din polimer şi au creat un senzor tactil flexibil care este mai sensibil decât firul de păr. Această invenţie se poate dovedi foarte utilă, dacă este aplicată într-o structură de piele artificială destinată roboţilor, relatează „NewScientist”. Aceştia ar urma să simtă orice adiere de vânt sau orice atingere, mai bine chiar decât oamenii sau alte animale.

Ideea cercetătorilor a venit după ce au studiat îmbinările celulelor umane din firele de păr şi din organe. Aceste structuri organice transformă atingerile şi presiunea în semnale electrice care pot fi interpretate apoi de creier.

La fel ca cele organice şi firele de păr dezvoltate în Seul se răsucesc sau îndoaie atunci când intervine o presiune externă, cum ar fi atingerile uşoare. Aceste contacte sunt apoi transformate în impulsuri electrice şi sunt interpretate pentru a înţelege despre ce şi câtă forţă e vorba. Rezultatele sunt apoi afişate în timp real pe un calculator.

Până acum, invenţia a fost supusă la mai mult de 10.000 de teste. Poate detecta chiar şi bătăile inimii şi poate fi utilizată în construirea protezelor pentru oameni.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite