Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Cercetătorii au descoperit o genă rezistentă la secetă în cereale

1
2 Sep 2019 06:40:29
Autor: Cristina Ene
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Oamenii de ştiinţă sunt convinşi că o genă nou-descoperită în orz, care e responsabilă pentru rezistenţa la secetă, va putea fi de ajutor în viitor pentru atenuarea impactului schimbărilor climatice, relatează The Guardian.

Cercetătorii au avut nevoie de cinci ani pentru a izola gena - HvMYB1 – din cele peste 39.000 de gene existente în orz.
 
„Prin amplificarea expresiei acestei gene specifice în plantele de laborator, stimulând totodată condiţiile de secetă, am putut demonstra că plantele în care gena HvMYB1 este proeminentă sunt capabile să supravieţuiască unor perioade prelungită de secetă”, a spus Peter Morris  de la  Heriot-Watt University, coordonatorul studiului.
 
„Seceta are deja are un impact semnificativ asupra recoltelor, producţia de cereale scăzând dramatic în Europa din această cauză în 2018. Verile aride  prelungite  au dăunat semnificativ calităţii şi cantităţii recoltelor. Pe măsură ce schimbările climatice se produc în ritm tot mai accelerat, şi avem parte de anotimpuri cu temperaturi extreme, devine vital să putem menţine stocurile la un nivel constant”, a explicat acesta.
 
„Aceasta este o descoperire de mare importanţă, întrucât ne permite să producem la un moment dat culturi cu rezistenţă mai mare la secetă”.
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

foarte atent
2.09.2019, 08:09:32

ar mai fi de cercetat o gena rezistenta la taiere pentru padurile din Romania !!