Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Cercetătorii NASA, uimiţi de lumini misterioase venite dintr-o galaxie îndepărtată

4
10 Sep 2019 16:13:49
Autor: Andrei Brînduşescu
FOTO via NASA
FOTO via NASA

Oamenii de ştiinţă ai NASA au descoperit raze X care emană o strălucire albastră şi verde într-o galaxie îndepărtată, însă nu au reuşit să indice modul în care acestea s-au format.

Razele au fost observate în galaxia Fireworks, aflată la aproximativ 22 de milioane de ani lumină de Pământ, conform celor de la NASA. Zona în care acestea au fost localizate a primit denumirea de ULX-4 (prescurtare pentru cea de-a patra sursă de raze X ultraluminoase din această galaxie).

Diferenţa faţă de celelalte zone ULX este că aceasta a avut o durată mult mai scurtă. În numai 10 zile de observaţie, realizată de telescopul NuSTAR şi Chandra ale NASA, razele X au trecut de la nedetectabile la strălucitoare, devenind apoi din nou invizibile.

Într-un studiu publicat în luna august, cercetătorii au speculat că lumina ar putea veni de la o gaură neagră, în timp ce aceasta ”înghiţea” o stea. Gravitaţia unei găuri negre distruge obiectele astrale, creând o orbită de resturi spaţiale care se încălzesc şi emană raze X.

Teoria aceasta ar putea fi validă, însă găurile negre au nevoie, de obicei, de mai mult de 10 zile pentru a înghiţi o stea, indică NASA.

O altă propunere a oamenilor de ştiinţă este că ULX-4 este de fapt o stea neutronică, adică o rămăşiţă a colapsului gravitaţional al unei stele masive într-o supernovă. Aceste stele se rotesc cu o viteză atât de mare încât câmpurile lor magnetice acţionează ca un fel de barieră care opreşte resturile spaţiale ale altor obiecte astrale pe care le atrag, din a lovi steaua, generând astfel lumină cu raze X.

Însă astfel de raze ar putea fi la fel de strălucitoare ca cele observate în ULX-4 doar dacă un material reuşeşte să treacă de barieră.  ”Ar fi ca şi cum ai încerca să sari pe un carusel care se roteşte cu o viteză de 1600 de km/h” spune Hannah Earnshaw, cercetător Caltech, citată de CNN.

Oricare ar fi originea luminilor albastre şi verzi, aceasta ar putea rămâne pentru totdeauna un mister intergalactic.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

foarte atent
10.09.2019, 18:12:47

de ce prezentati ceva stiintific prin cuvinte care duc catre ocult? ce cauta aici "misterioase" ? inteleg ca aveti un public tinta care face cozi la moaste si la Papa, dar nici chiar asa!

+4 (8 voturi)
Smeritu Pahomie
11.09.2019, 01:11:18

...."misterioase"...DA ...pentru ca zadarnic este totul odata ce lumina....sau imaginea ce-o vedem e veche de milioane de ani lumina....nu mai putem face nimic....tot ce vedem prin telescoape-s numai istorie....istorie foarte antica.... Numai Dumnezeu are timpul in mana.....VESNICIA....unde timpul nu mai conteaza....

-1 (3 voturi)
ando22
11.09.2019, 13:42:55

Ce mister, niciun mister, erau lanternele telefoanelor de la un miting galactic.

Silver Long John
11.09.2019, 00:00:31

De ce lumini misterioase? Pina si Eminescu stia de ele. Nu scrie el in "Luceafarul" ca: Si din a haosului vai , Jur imprejur de sine Vedea ca-n ziua cea dintai Cum izvorau lumine"

+3 (5 voturi)
Modifică Setările