Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

China a inaugurat un radiotelescop gigant, de 500 de metri

0
23 Jan 2020 13:52:24
Autor: Andrei Brînduşescu
FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Cel mai mare şi mai puternic radiotelescop al Chinei a intrat oficial în folosinţă, arată Xinhua, agenţia statului chinez.

Radiotelescopul FAST (Five-Hundred-Meter Aperture Spherical Radio Telescope) este al doilea cel mai mare din lume, după RATAN-600 din Rusia şi a fost construit în sud-vestul Chinei, în Guizhou.

Poreclit Tianyan, care se traduce prin ”Ochiul Cerului” sau ”Ochiul Raiului”, radiotelescopul este alcătuit din 4600 de panouri triunghiulare şi se poate regla pentru a crea parabole în direcţii diferite, având un diametru efectiv de 300 de metri.

Li Keija, un om de ştiinţă de la Institutul Kavli de Astronomie şi Astrofizică din Universitatea Peking, spune că radiotelescopul va permite ”descoperirea unor stele necunoscute, a unor fenomene cosmice şi a legilor universului, sau chiar detecta viaţa extraterestră”.

Construirea lui FAST a costat aproximativ 170 de milioane de dolari, durând 5 ani, din 2011 până în 2016. Odată ce a fost finalizat procesul de construcţie, aparatul a fost supus unei perioade de testare de 3 ani.

În perioada următoare, radiotelescopul va realiza două studii de ansamblu ale cerului, care vor dura aproximativ 5 ani, cu încă 10 ani în care datele vor fi analizate. Aceste studii vor consuma aproape jumătate din timpul său de observare. Conform unui comunicat de presă, dezvoltarea lui FAST ar fi necesitat mutarea a 7000 de persoane aflate în vecinătatea aparatului. De asemenea, ”un parc cu o temă astronomică a fost construit în jurul locaţiei, atrăgând un număr mare de vizitatori şi turişti.”

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările