Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

China a reuşit, în premieră, să pună un rover pe Marte, după „şapte minute de teroare”

33
15 May 2021 05:50:37
Autor: Emanuel Neuman
Planeta Marte / FOTO Arhivă
Planeta Marte / FOTO Arhivă

China a reuşit sâmbătă să pună pe suprafaţa planetei Marte un robot teleghidat, numit Zhurong, în cadrul unei mesiuni ce constituie o premieră pentru ţara cu capitala la Beijing.

Asolizarea pe Marte este deosebit de complicată şi numeroase misiuni europene, sovietice şi americane s-au soldat în trecut cu eşecuri, notează AFP.

China a mai încercat să trimită o sondă pe Marte în 2011 în cursul unei misiuni comune cu Rusia, însă misiunea a fost un eşec, iar Beijingul a decis apoi să continue operaţiunile singur.

Chinezii au lansat astfel la sfârşitul lui iulie 2020 de pe Pământ misiunea lor fără om la bord Tianwen-1, numită după sonda trimisă în spaţiu. Lansarea, desfăşurată cu succes, a marcat un punct important din istoria programului spaţial al Chinei. 

Misiunea a intrat în orbita planetei Marte în februarie, iar vineri - după mai multe zile de tăcere - postul oficial de televiziune din China a anunţat că misiunea a intrat în etapa crucială de asolizare. „Şapte minute de teroare”, aşa a fost descris întreg procesul asolizării, dată fiind faptul că are loc mai repede decât pot să ajungă semnalele radio de pe Pământ pe Marte.

Acesta este alcătuit din trei elemente: un orbitator (care se învârte în jurul planetei), un asolizor (care a aterizat pe Marte) şi la bord un robot teleghidat, Zhurong.

Numele Zhurong a fost ales după un sondaj online şi se referă la zeul focului în mitologia chineză. Robotul va petrece aproximativ trei luni pe suprafaţa planetei Marte, unde va colecta şi analiza mostre de rocă din solul marţian.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

33 Comentarii

Zev Zevescu
15.05.2021, 09:02:00

‘ să pună un rover pe Marte’ - nu e ‘rover’, e ‘rober’, ieftin si bun de pe Ali Baba.

-7 (17 voturi)
defu gabi
15.05.2021, 09:34:33

China trebuie ajutata sa se mute toata pe Marte, cu chinezarii cu tot. O intreaga planeta la dispozitie... Avand in vedere ca i se mai spune si "Planeta rosie", comunistii chinezi at trebui sa se simta acasa...

-9 (17 voturi)
Zev Zevescu
15.05.2021, 09:46:16

Pai, Gabi, cui mai vand ei Abibas pe Marte?

-8 (18 voturi)
Giorgione
15.05.2021, 09:37:42

"mesiuni ce constituie o premieră pentru ţara Beijing." WTF??

+1 (1 vot)
Victor Nagy
15.05.2021, 09:47:32

........... Si China si Rusia lucreaza la constructia propriilor statii spatiale . Viitorul va arata cine si cat este de performant .

-5 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (33)

Modifică Setările