Planul Chinei de a lansa o „lună artificială“. Cum s-a defăşurat experimentul Rusiei, în anii '90

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până în 2020, oamenii de ştiinţă chinezi plănuiesc să lanseze un satelit artificial, astfel încât străzile să fie iluminate după lăsarea întunericului. Acţiunea va avea loc în oraşul Chengdu, capitala districtului Sichuan din sud-vestul Chinei.

Oamenii de ştiinţă chinezi consideră că acest satelit va trimite o lumină de opt ori mai puternică decât luna şi va gravita mult mai aproape de Pâmânt. La o distanţă de aproximativ 500 de kilometri, spre deosebire de cea la care se află luna, şi anume 380.000 de kilometri, potrivit publicaţiei Time

Dar planul ambiţios nu va asigura iluminarea întregului cer pe timpul nopţii, a declarat pentru China Daily Wu Chunfeng, şeful Tian Fu New Area Science Society. „Pentru oameni, intensitatea luminii va atinge cam o cincime din cea oferită astăzi de corpurile stradale“. 

Wu estimează că o nouă lună ar putea ajuta oraşul Chengdu să economisească anual la electricitate în jur de 173 millioane de dolari, ba chiar ar putea să îi ajute pe principalii distribuitori în timpul dezastrelor naturale. Dacă proiectul se doveşte a fi un succes, e posibil să se mai creeze încă trei asemănătoare până în 2022. Dar va fi nevoie de şi mai multe testări, a spus Wu, pentru a se asigura că planul este viabil şi că nu va declanşa efecte negative asupra mediului înconjurător. 

„Vom desfăşura experimentele doar într-un deşert fără locuitori, astfel încât razele de lumină să nu interfereze cu echipamente spaţiale de observare de pe Pământ“, a mai menţionat acesta. 

Dar planurile Chinei nu sunt chiar originale. În anii 1990, a făcut şi Rusia un experiment: a folosit o oglindă orbitală pentru a reflecta lumina soarelui asupra unora dintre oraşele nordice, a scris New York Times. S-a renunţat, însă, la proiect în 1999, după ce oglinda a fost arsă în atmosferă. În ianuarie, firma americană Rocket Lab a lansat în spaţiu un satelit artificial, dar oamenii de ştiinţă l-au criticat, pentru că ar fi contribuit la poluare şi la încărcarea orbitei Pământului. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite