Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Cinci planete din sistemul nostru solar s-au aliniat într-o rară conjuncţie. Cum poate fi văzut fenomenul

3
24 Jun 2022 07:52:37
Autor: News.ro
Cele cinci planete pot fi văzute dimineaţa, înainte de răsărit Foto NASA
Cele cinci planete pot fi văzute dimineaţa, înainte de răsărit Foto NASA

Cinci planete majore din sistemul nostru solar vor străluci puternic la rând în timpul unei rare conjuncţii planetare începând de vineri, scrie BBC.

Dacă cerul este senin, se pot vedea doar cu ochiul liber Mercur, Venus, Marte, Jupiter şi Saturn strălucind înainte de zori.

Este o oportunitate specială de a vedea Mercur, care de obicei este ascuns vederii de lumina strălucitoare a Soarelui.

Conjuncţia este văzută cel mai bine vineri, dar va rămâne vizibilă până luni din majoritatea părţilor lumii.

Ultima dată când s-a întâmplat această conjuncţie a fost în 2004 şi nu se va mai vedea până în 2040.

Planetele vor apărea „ca un şir de perle răspândite din aproape de orizont”, explică profesorul Lucie Green, cercetător spaţial şi şef al stelelor la Society for Popular Astronomy.

Este, de asemenea, un eveniment special pentru că planetele vor apărea în ordinea în care sunt poziţionate faţă de soare.

Acesta nu este întotdeauna cazul conjuncţiilor planetare din cauza perspectivei noastre de pe Pământ privind sistemul solar, spune profesorul Green.

Vineri, o Semilună se va alătura listei, apărând între Venus şi Marte.

Cei din emisfera nordică, inclusiv Marea Britanie, vor vedea cel mai bine, între 45 şi 90 de minute înainte de răsărit. Înspre est şi foarte aproape de orizont este ideal de privit dintr-un loc înalt. 

Dar planetele pot fi văzute cu ochiul liber - profesorul Green sfătuindu-i pe cei care privesc cerul să nu folosească echipamente precum binocluri sau telescoape din cauza riscului de a privi direct în Soare.

Cea mai îndepărtată planetă este Saturn iar Venus este de obicei foarte strălucitoare. Ultima planetă din rând ar trebui să fie Mercur. Profesorul Green spune că i-a luat mulţi ani să o vadă pentru că este o planetă greu de observat. „Este foarte satisfăcător dacă poţi vedea această planetă sclipitoare”, spune el. 

Observatorii de la tropice şi din emisfera sudică ar trebui să aibă expuneri mai bune, deoarece planetele se vor ridica mai sus pe cer, înainte de zori. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

mihai radu
24.06.2022, 11:46:22

Dacă cel mai bine se vede vineri înainte de răsărit,adică astăzi,trebuia să publicați știrea ieri ca să ne putem orienta !

Lucian Leonte
27.06.2022, 22:45:47

Aceasta aliniere este adevarata putere al lui DUMNEZEU. Nu sunt minciunile satanice ale celor ce fac horoscopul.

11xml
28.06.2022, 12:09:03

...profesorul Lucie Green, cercetător spaţial şi şef al stelelor la Society for Popular Astronomy. Serios? Sef al stelelor? Wow!

Modifică Setările