Codul lui Da Vinci, Luceafărul şi tangoul sferelor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Luceafărul dansează cu Pământul în jurul Soarelui, se mişcă în armonie cu perfecţiune matematică“.
„Luceafărul dansează cu Pământul în jurul Soarelui, se mişcă în armonie cu perfecţiune matematică“.

Ca orice om ocupat, prins în lucrurile de zi cu zi, am uitat să mă mai uit la cer. Trăind în cercul nostru strâmt, în care norocul ne petrece, am uitat să ne mai minunăm. Deşi realitatea de zi cu zi ne consumă mult din energie, merită să luăm din când în când câte o pauză,să ne minunăm de ce e în jurul nostru, de lucrurile pe care le considerăm „normale“, banale, neinteresante.

Luceafărul. O stea de pe cer. Un cer la care nu ne mai uităm. Un cer plin de comori şi frumuseţi. Noaptea este plină de viaţă, de mişcare. În timp ce dormim, sferele se mişcă, se rotesc, Universul ne îmbrăţişează ca un mecanism gigant în mişcare, un cub Rubik în permanentă rotaţie. Noi dormim, visăm, ne foim sub plapumă, iar Universul respiră şi se mişcă în tăcerea nopţii.

Un prieten din Brazilia, din cealaltă parte a planetei, pe nume Plinio, a pus pe Facebook o imagine tare frumoasă care mi-a aprins curiozitatea. Este desenul traiectoriei Luceafărului în relaţie cu Pământul, în rotirea lor în jurul Soarelui. O dantelărie bazată pe perfecţiune geometrică. O minune.

Prima mea reacţie a fost de îndoiala. Dar, când am început să citesc mai mult despre Luceafăr (planeta Venus), am descoperit că dantelăria este adevărată. Luceafărul dansează cu Pământul în jurul Soarelui, se mişcă în armonie cu perfecţiune matematică.

traiectoria venus pamant

Acest lucru a fost descris de sute şi mii de ani. Luceafărul (planeta Venus) este considerat „geamănul“ Pământului, având aproape aceleaşi dimensiuni. Cei doi fraţi gemeni dansează în jurul Soarelui cu precizie şi eleganţă, trasând traiectorii de o frumuseţe magică. 

Oamenii trecutului au ridicat ochii spre cer cu respect şi curiozitate. Au făcut hărţi şi măsurători. Iar Luceafărul, steaua Venus, fiind unul din corpurile cereşti cele mai strălucitoare (după Soare şi Lună), a atras atenţia din vremuri străvechi.

Primul document care a înregistrat mişcarea Luceafărului pe cer este din timpuri babiloniene, din 1600 î.Hr. Scrisă în cuneiformă, această placă de lut descrie mişcările Luceafărului pe o perioadă de 21 de ani!!!

tableta din Ammisaduqa

Pe parcursul secolelor, Luceafărul a fascinat mulţi oameni luminaţi. De la Pitagora la Lomonosov, la Halley, la capete încoronate ale Danemarcei, Suediei, Franţei, Rusiei - incluzând-o pe apriga Ecaterina cea Mare a Rusiei, toţi au avut fascinaţia Luceafărului.

Ceea ce a readus în atenţia oamenilor de rând din timpurile noastre această stea a fost Dan Brown în cartea Codul da Vinci. În cartea sa, Dan Brown descrie pentagrama desenată cu sânge de personajul Jacques Sauniere, pe propria piele înainte de a-şi da sufletul. Pentagrama este desenul traiectoriei planetei Venus care la fiecare opt ani trasează un pentagon perfect. Acesta a devenit simbolul eternului feminin, al femininului sacru, al polului feminin dintr-o lume bipolară.  

Fenomenul se datorează faptului că, în rotirea lor în jurul Soarelui, 13 rotiri ale lui Venus (13 revoluţii) echivalează cu 8 ale Pământului. Acest raport constant în mişcare dă naştere unei geometrii explicate de Profesorul Dutch de la Universitatea Wisconsin. Apăsaţi „start“ şi minunaţi-vă de precizia dansului Luceafărului cu Pământul.

Ceea a ce îmi place cel mai mult este asocierea între planeta Venus, Luceafăr, şi dragoste. Dragoste dureroasă, dragoste divină, dragoste rătăcitoare ca în poezia lui Eminescu. Cele două planete dansează un tango ceresc, se apropie şi se depărtează, se iubesc dar nu se ating, într-o dragoste veşnică şi veşnic neîmplinită.

Dansul planetelor, dansul sferelor se desfăşoară deasupra noastră, dedesubtul nostru, în jurul nostru. Iar noi, chipuri de lut, ar trebui din când în când să ne ridicăm ochii spre cer
 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite