Compania românească Zitec colaborează la dezvoltarea unui prototip de laborator pentru Agenţia Spaţială Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poză care n-are nicio legătură cu proiectul la care va participa Zitec.
Poză care n-are nicio legătură cu proiectul la care va participa Zitec.

Agenţia Spaţială Europeană încearcă să recupereze distanţa faţă de NASA şi în ultimii ani a investit în tot felul de proiecte. Acum, la unul dintre ele va contribui şi companie de dezvoltare software Zitec.

Compania românească va crea, în parteneriat cu Institutul de Ştiinţe Spaţiale (ISS), un prototip de laborator. După validarea şi testarea tehnologiei în laborator, Zitec are în vedere extinderea pe viitor către producţia dispozitivelor destinate spaţiului cosmic. Laboratorul e pentru un fotodetector care poate urmări şi înregistra fenomene optice din spaţiu şi din partea superioară a atmosferei

Proiectul derulat pentru Agenţia Spaţială Europeană (ESA) va fi finanţat prin programul PRODEX, coordonat la nivel naţional de Agenţia Spaţială Română (ROSA). Este, totodată, o premieră pentru zona europeană – va fi folosit unui nou tip de senzori pentru a detecta fenomene optice în spaţiu, în lungimi de undă UV. Sistemul de fotodetecţie va fi montat într-un „dark chamber“, pentru a fi testat în condiţii de întuneric asemănătoare cu cele din spaţiu.

Rolul dispozitivului va fi să simuleze şi să măsoare fenomene optice şi să transmită rezultatele către un sistem de calcul, unde vor fi procesate. În „dark chamber“ există un sistem de detecţie a impulsurilor luminoase, montat pe un cadru care se poate mişca în toate direcţiile, pentru a detecta orice sursă de lumină. Dimensiunile camerei sunt de 1,1 x 1,1 x 2 metri. Proiectul a pornit la sfârşitul anului 2016, iar termenul e aprilie 2019. În realizarea lui este implicată echipa Embedded Zitec.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite