Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Continentul pierdut sub Europa care ascunde istoria pierdută a Pământului. „De acolo venea marmura pe care grecii şi romanii au folosit-o pentru temple“

5
21 Sep 2019 16:47:25
Autor: George-Andrei Cristescu
Uimitoarea vale a Dolomiţilor - Val di Funes, Italia | Bucăţi din rocile din „Marea Adria“ s-ar fi integrat în Italia FOTO Shutterstock
Uimitoarea vale a Dolomiţilor - Val di Funes, Italia | Bucăţi din rocile din „Marea Adria“ s-ar fi integrat în Italia FOTO Shutterstock

O cercetare recentă condusă de un geolog olandez vorbeşte despre „Marea Adria“, un continent pierdut care a apărut în urmă cu aproximativ 240 de milioane de ani şi care s-a scufundat în mantaua Pământului.

Acum mai bine de 2.000 de ani, Platon făcea unele dintre primele refeferiri la Atlantida, vorbind despre un mare imperiu care a dispărut în urma succesiunii unor cutremure şi inundaţii violente. 

O cercetare recentă condusă de geologul Douwe van Hinsbergen, de la Universitatea Utrecht din Olanda, arată că ideea de continente pierdute nu e doar un mit. 

Într-o lucrare publicată la începutul acestei luni în revista „Gondwana Research“, van Hinsbergen şi echipa sa au analizat roci din jurul şi din Marea Mediterană pentru a-şi da seama de întinderea unui continent dispărut, denumit „Marea Adria“. Concluzia acestora a fost că ar fi de mărimea Groelandei, după cum scrie euronews.  

Originile continentului 

Continentul a apărut în urmă cu aproximativ 240 de milioane de ani, atunci când supercontinentul Pangeea s-a fisurat în două părţi, Laurasia şi Gondwana. Dacă din prima s-au format Europa, Asia şi America de Nord, cea de-a doua parte s-a fragmentat în ceea ce astăzi numim Africa, Antarctica, America de Sud şi Australia. Conform aceleiaşi cercetări, se pare că din Gondwana s-ar mai fi desprins încă un continent, anume „Marea Adria“ care a ajuns să fie complet îngropat de sudul Europei, în urmă cu circa 140 de milioane de ani.

„Marea Adria“ nu este un caz unic, alte studii în domeniu arătând că sub mantaua pământului există urme ale altor continente pierdute. O analiză a vechilor roci arată că primele continente ale Pământului ar fi dispărut, luând cu ele istoria vieţii de pe Pământ. „Dovada felului în care a apărut viaţa pentru prima dată s-ar putea să fie pierdută undeva acolo, în adâncimi“, completează  euronews.

Cum a continuat continentul pierdut să influenţeze Europa modernă 

Conform lui van Hinsbergen, rocile din „Marea Adria“ ar fi fost „răzuite“, ajungând în unii munţi din Europa cum sunt Alpii, de pildă, în timp ce bucăţi întregi s-ar fi integrat în sudul Italiei şi Croaţiei.

Chiar şi fragmentele din vechiul continent care au rămas la zeci de kilometri în mantaua pământului au continuat să influenţeze Europa modernă, căci sub căldura şi presiunea din acest strat, şi de-a lungul milioanelor de ani, rocile calcaroase din „Marea Adria“ s-au transformat în marmură. 

Ulterior, frecarea dintre acest continent şi Europa a făcut ca rocile să iasă iar la suprafaţă, de unde oamenii le-au exploatat. „De acolo venea marmura pe care grecii şi romanii au folosit-o pentru templele lor“, a declarat van Hinsbergen.

Un alt continent pierdut ar fi Zeelandia, descoperită ca un continent continuu, în urmă cu doi ani Continentele nu au fost mereu structuri stabile ale planetei, după cum a explicat geofizicianul Derrick Hasterok. De pildă, acum 2 miliarde de ani, erau structuri fragile, tranzitorii, care se fracturau uşor sau se erodau. Motivul ar fi radioactivitatea care caracteriza atunci planeta. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

gmbplay
21.09.2019, 16:53:01

Comentariu considerat abuziv.

Ionel Marcu
21.09.2019, 18:03:27

Văd că Armenia e plasată în mijlocul viitoarei Mediterane. Bine era să rămână acolo, departe de Rusia și Turcia, imperii ale răului ce i-au făcut pe bieții armeni să sufere atâta, poate mai mult chiar decât noi.

+2 (2 voturi)
Jorj
21.09.2019, 18:08:05

Nu e nimic ciudat si nou la aceasta stire. Procesele de subductie si efectele pe care le pot avea sunt o parte importanta a teoriei placilor tectonice. Trebuie doar cercetare in teren pentru a identifica urmele care mai exista si a avansa ipoteze cu privire la acele mase uscate. Platon si Atlantida sunt adaugate pentru senzationalism.

+1 (1 vot)
protector
21.09.2019, 20:17:39

Ce trebuie mentionat e ca la Potop cand pamantul care era plat si s-a rupt in continente au trait doar o singura familie.

-1 (1 vot)
Index 4.2
22.09.2019, 21:30:39

Cuummm? Si cum dintr-un pamant plat s-o facut rotund? Care singura familie? Ce baushi ca vreau si eu?