Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Cum au apărut găurile uriaşe din apele îngheţate ale Antarcticii. Cercetătorii au descifrat parţial misterul: un cumul „perfect” de factori

6
12 Jun 2019 05:50:16
Autor: Cristina Ene
FOTO meop.net
FOTO meop.net

Oamenii de ştiinţă au avut în foci dotate cu antene radio ajutoare de nădejde în încercarea lor de a afla de ce apar găuri uriaşe în apele îngheţate din Antarctica. Aceştia credeau că poliniile sunt fenomene tot mai rare, dar au constatat că nu este deloc aşa.

În 2016 şi 2017 o gaură (numită polinie) s-a căscat în mijlocul Mării Weddell din Antarctica, şi a tot crescut, întinzându-se pe o suprafaţă care a ajuns la 298.100 de kilometri pătraţi, potrivit cifrelor recente. Deşi poliniile  nu sunt tocmai neobişnuite, cercetătorii au vrut să ştie cum se formează şi de ce – mai ales că aveau în faţă o polinie de mari dimensiuni care a apărut pe neaşteptate.

Un studiu publicat recent în Nature, cel mai cuprinzător de până acum, a arătat că aceste mari întinderi de apă dezgheţată din mijlocul mării se formează din cauza variaţiilor climatice bruşte şi a unor furtuni de intensitatea unor cicloane, potrivit LiveScience şi CNN.

Principalul ingredient este un tipar de variaţie climatică din regiune, echivalentul polar al lui El Nino. Vânturile puternice din apropierea coastei cresc nivelurile apelor saline de la suprafaţă, ceea ce permite un amestec mai facil, pe verticală, al apelor cu straturi diferite de salinitate, slăbind bariera ce le menţine separate.

O echipa de cercetători de la Universitatea din Washington au făcut explorări cu roboţi, echipamente radio şi foci cărora li s-au ataşat antene radio.
 
„Am crezut că această gaură uriaşă în apele îngheţate ale mării –numită polinie – e un fenomen rar, poate chiar unul care nici nu se mai produce. Însă ceea ce am văzut în 2016, respectiv 2017 ne-a obligat  să revenim asupra acestei idei”,  a spus autorul principal al studiului Ethan Campbell, potrivit CNN.
 
FOTO Breaking Express
 
„Observaţiile noastre ne arată că poliniile formate recent au apărut printr-o combinaţie de factori – stările oceanice neobişnuite şi seria de furtuni deosebit de puternice care s-au abătut asupra Marii Weddell cu forţa unor cicloane”.
 
Cercetătorii au descoperit că apariţia unei polinii are nevoie de un cumul perfect de factori „furtunoşi”. În zona unde s-a căscat gaura-gigant se află un munte subacvatic care, în condiţii de furtună puternică, creează un vârtej de apă ce amestecă apa, împingând la suprafaţă apele adânci, mai sărate. Odată ce acestea se răcesc sunt trase spre fundul oceanului, ceea ce împiedică refacerea stratului de gheaţă.
 
Focile sunt resurse importante pentru comunitatea ştiinţifică, întrucât modurile în care ele se mişcă pe mare reflectă ce se întâmplă într-un anumit mediu sau regiune. În plus, acestea nu par prea deranjate de echipamentele radio ataşate de capul lor.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Fahrenheit 451
12.06.2019, 09:11:09

Din articol: 1) - ,,… şi a unor furtuni de intensitatea unor huricane.” 2) - ,,…furtuni deosebit de puternice care s-au abătut asupra Marii Weddell cu forţa unor huricane”. Huricane sau uragane?! Hurricane- engl. = uragan În funcție de locația și puterea sa, un ciclon tropical este numit diferit, uragan, taifun, furtună tropicală, depresiune tropicală, furtună ciclonică sau pur și simplu ciclon. Se numește uragan în Oceanul Atlantic și în Oceanul Pacific de Nord-Est, iar în Oceanul Pacific de Nord-Vest, taifun; în sudul Pacificului sau în Oceanul Indian, furtunile comparabile sunt numite simplu, ,,cicloane tropicale" sau ,,furtuni ciclonice severe". Când vânturile maxime susținute ale unei furtuni ating 119 Km/h, se numesc uragane. Scara vântului Saffir-Simpson Hurricane Wind este o categorie de rating de la 1 la 5, în funcție de vânturile maxime susținute de uragan. Cu cât este mai mare categoria, cu atât mai mare este potențialul uraganului pentru daune materiale.

+5 (5 voturi)
cosmic
12.06.2019, 11:33:12

jurnalizdele astea au invatat la spiru, ce pretenti sa ai? iar adevarul o duce greu cu banii, nu isi permit un corector.

+4 (4 voturi)
Iobag Nerfos
12.06.2019, 14:09:04

Hai nu zau, gaura in apa? Cum o fi aratand o gaura in apa? Poate in calota de gheata a Antarcticii

+2 (2 voturi)
Martin Luther
12.06.2019, 19:33:02

Cat de sadic sa fii sa lipesti chestia aia pe capul focii, chiar si in scopuri stiintifice?

+1 (1 vot)
Galeriu Crestinu
13.06.2019, 01:20:47

Asa vor arata si marea masa de sclavi occidentali....dupa incheierea cu succes a GLOBALIZARII MARXISTE a lui Obama si Hillary.... ..toti cu cip si antena-n creier...cu Remote CTRL de la pupitrul corporatiilor papusharilor....o joaca de copii....)):::

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)