Cum arăta un detector de metale în 1944

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Articolul cu titlul „În jurul aparatului pentru descoperirea comorilor“ din Ziarul Ştiinţelor (numărul din 29 februarie 1944) relevă publicului românesc secretele invenţiei ce făcea senzaţie la acel moment.

Aparatul de emisie (cadrul ţine loc de antenă) fiind pus în funcţiune, operatorul poartă un receptor care prinde semnalele emiţătorului. Un sunet special în cască arată că în câmpul aparatului se află un corp metalic.

Aşa era explicat, pe scurt, modul de funcţionare a aparatului pentru descoperirea comorilor. Articolul a reprezentat un răspuns colectiv pentru cititorii interesaţi de funcţionarea misteriosului aparat. Prima dată fusese descris în volumul de literatură tehnică „Radio 44“ . 

Folosim forma aceasta a răspunsului colectiv spre a asigura pe cititorii noştri că aparatul nu are nimic misterios şi nimic nu-l poate împiedica să funcţioneze corect. 

Autorul nu exclude însă posibilitatea detectării unor banale... conducte de apă. 

Pentru adâncimile mici, indicaţiile lui sunt atât de precise, încât o conductă de apă poate fi găsită cu o aproximaţie de 10 cm. Este atât de sensibil încât semnalează prezenţa unui obiect metalic de 2 kg chiar la adâncimea de 50 de metri.

Principiul de funcţionare prezentat este cel al radio-balanţei, pe scurt- emiţătorul şi receptorul se află pe acelaşi suport, o soluţie „potrivită şi confortabilă”. Un alt avantaj al aparatului prezentat este transportabilitatea, acesta făcându-şi loc cu uşurinţă în portbagajul unui automobil. 

Trebuie să ţinem cont şi de contextul internaţional de atunci: detectorul de metale din 1944 nu este decât o variantă a aparatului pentru semnalizarea minelor terestre, „aparat foarte mult întrebuinţat în acest război“. Se confirmă teoria prin care războiul accelerează progresul ştiinţific şi tehnologic. 

Tot în ediţia din 29 februarie 1944 se poate găsi şi „cea mai nouă reţetă pentru a ne dezobişnui de fumat“, sugerată de un medic francez. Destul de surprinzător, în condiţiile în care în SUA fumatul încă mai era considerat benefic pentru organism. 

Dacă ai poftă să fumezi o ţigară, trebuie să te sileşti să nu o fumezi imediat, ci abia după 10 minute. La data următoare intervalul să fie de 15 minute, apoi de 20 de minute, ceea ce te va face să fumezi din ce în ce mai puţin, până când nu mai fumezi deloc.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite