Cum poate depista inteligenţa artificială afecţiunile oculare ale bebeluşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO via MaxPixel
FOTO via MaxPixel

Depistarea afecţiunilor oculare la copii în mod clasic se bazează pe activităţi practice – medicul atrage atenţia copilului prin mişcarea degetului sau a unui obiect şi observă reacţia copilului pentru stabilirea afecţiunii acestuia. Această metodă de examinare nu este însă tot timpul cea mai eficientă, iar inteligenţa artificială oferă o alternativă.

În majoritatea situaţiilor, copiii nu au posibilitatea de a-şi exprima simptomele; tot ceea ce pot face este să plângă, semnalizând disconfortul pe care îl resimt. Această problemă devine cu atât mai stringentă în momentul în care pacienţii sunt bebeluşi care suferă de boli congenitale ale ochilor. Aceşti copii nu pot exprima în cuvinte că ceva nu este în ordine, ceea ce face mult mai dificilă diagnosticarea bolilor de ochi la copii.

Conform estimărilor realizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, există aproximativ 19 milioane de copii la nivel mondial care suferă de afecţiuni ale vederii. Dacă se intervine din timp, 70–80% dintre aceştia pot beneficia de prevenirea sau tratarea problemelor de care suferă. În acest context, momentul la care intervin diagnosticarea şi tratamentul devine esenţial pentru viitorul acestor copii.

Problema metodei clasice de examinare

Există trei probleme la metoda clasică de examinare.  În primul rând, prezenţa medicului este suficientă, în sine, pentru a atrage atenţia copilului şi, prin urmare, reprezintă o formă de interferenţă.

În al doilea rând, decizia finală se bazează în întregime pe interpretarea umană, făcând necesar ca medicii să fie profesionişti deosebiţi şi cu experienţă.

În al treilea rând, această metodă necesită o colaborare activă între medic şi pacient, însă numeroşi copii nu pot urma corect instrucţiunile medicului (cum ar fi „Priveşte colţul din dreapta sus a imaginii”), ceea ce influenţează rezultatul final.

Soluţia propusă de IA

În ultimii cinci ani, societatea nou înfiinţată DIVE Medical şi institutul de cercetări medicale IIS Aragon din Spania au dezvoltat un nou tip de dispozitiv medical, denumit DIVE (Devices for an Integral Visual Examination – Dispozitive pentru examinare oftalmologică completă), care poate susţine examinarea automată, de mare viteză şi cu precizie a funcţiei vizuale chiar şi la pacienţii necooperanţi, cum ar fi copiii şi chiar bebeluşii.

Copiii care suferă de afecţiuni ale vederii privesc lucrurile diferit de cei care nu au astfel de afecţiuni. DIVE apelează la stimuli vizuali proiectaţi cu minuţiozitate, software personalizat şi învăţare mecanică în eforturile de depistare şi distingere a afecţiunilor vizuale.

Spre deosebire de metoda tradiţională în care medicul îndrumă privirea copilului cu un deget sau cu un dispozitiv, DIVE foloseşte un ecran digital, scoţând din ecuaţie elementul interferenţei umane şi având drept rezultat stimularea vizuală mai precisă. În plus, DIVE poate măsura mişcarea oculară, urmărind automat ochii copiilor cu o precizie mai mare decât observaţia vizuală a reacţiilor acestora, realizată de către un medic.

DIVE înregistrează performanţele copiilor cu vedere normală şi pe cele ale celor care suferă de afecţiuni oftalmologice la diferite vârste. Inteligenţa artificială analizează aceste date, învaţă diferenţele dintre copiii cu şi fără afecţiuni oculare. În momentul în care un copil nou este supus examinării, modelul de învăţare mecanică poate oferi o analiză suplimentară a stării de sănătate a copilului.

Track AI şi integrarea DIVE în dispozitivele Huawei

Totuşi, la fel ca în cazul majorităţii tehnologiilor medicale standard, dispozitivul DIVE, aflat în fazele incipiente de perfecţionare, presupune în continuare ca utilizatorul să meargă la un medic oftalmolog pentru examinare, deoarece dispozitivul se bazează pe interpretarea rezultatelor de către un expert.

Folosirea inteligenţei artificiale pentru luarea deciziilor permite examinatorilor lipsiţi de experienţă să interpreteze mai uşor evaluările vizuale şi le oferă posibilitatea de a depista copiii cu afecţiuni oculare.

Generaţia următoare a dispozitivului DIVE va include un telefon mobil Huawei P30, echipat cu chipset-ul Kirin 980. Kirin 980 este integrat cu o unitate independentă de prelucrare neurală (NPU), ce asigură prelucrarea solidă prin inteligenţa artificială oferită de dispozitiv, permiţând analizarea locală a datelor, pe un telefon mobil.

Pe lângă P30 şi posibilitatea acestuia de a ajuta medicii în demersul de analizare a datelor, Huawei a creat şi dispozitivul de afişare MateBook E. Copiii pot privi acest set de verificări DIVE, conceput pentru evaluarea rapidă şi precisă a funcţiei vizuale, pe acest computer-tabletă, iar apoi datele referitoare la privirea acestora vor fi transmise spre analiză către telefonul mobil Huawei P30 al unui medic, care poate confirma dacă există semnele unei afecţiuni de vedere latentă. Acest sistem de examinare oftalmologică pentru DIVE este denumit inteligenţă artificială de urmărire (Track AI).

Track AI reduce costurile aferente examinării pentru pacienţi. Această examinare nu durează mai mult de 15 minute, ceea ce micşorează semnificativ timpul de depistare a afecţiunii oftalmologice şi permite ca mai mulţi copii să fie verificaţi într-un interval mai scurt de timp.

În acelaşi timp, tehnologia de examinare propusă este mult mai uşor de popularizat: dispozitivele Huawei nu necesită acces la cloud; calculele pot fi efectuate direct pe telefon. Această funcţie de portabilitate mare creşte varietatea scenariilor în care pot fi folosite, ajungând la mai mulţi copii, în special din ţările aflate în curs de dezvoltare.

Track AI nu înlocuieşte diagnosticarea medicală profesională, ci oferă un instrument de depistare. În activitatea de examinare a grupurilor suspectate că suferă de afecţiuni oftalmologice, se poate realiza verificarea subiecţilor la care există un risc crescut, permiţând medicilor să îşi concentreze atenţia asupra pacienţilor respectivi. Această funcţie nu reduce numai timpul petrecut cu diagnosticarea pacienţilor, ci reduce şi presiunea pe care o resimt medicii specialişti.

Ce urmează

În prezent, cinci instituţii medicale din Spania, Vietnam, Mexic, EAU şi China au demarat etapa colectării de date referitoare la privire, necesare pentru perfecţionarea algoritmului inteligenţei artificiale. Prin colectarea continuă a datelor şi ajustarea modelului de învăţare mecanică, instituţiile de cercetare vor fi capabile să realizeze un model mai precis.

Pentru a permite unui public mai larg să se bucure de confortul oferit de noua tehnologie, Huawei utilizează continuu inteligenţa artificială în folosul persoanelor defavorizate.

Huawei dezvoltă şi aplicaţia Facing Emotions în colaborare cu Asociaţia Orbilor din Polonia, folosind tehnologia inteligenţei artificiale pentru a ajuta persoanele cu afecţiuni vizuale să „vadă” expresiile interlocutorilor lor.

Un dispozitiv Mate 20 Pro purtat pe piept poate înregistra instantaneu expresiile interlocutorului şi folosi inteligenţa artificială pentru analizarea acestora, înainte de a raporta expresiile lor către căştile utilizatorului ce suferă de deficienţe vizuale.

Deşi tehnologia poate oferi asistenţă pentru grupurile defavorizate, în ceea ce priveşte majoritatea pacienţilor care suferă de afecţiuni tratabile, depistarea timpurie şi prevenirea acestor afecţiuni reprezintă, în continuare, cheia pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii.

Între timp, elementul esenţial în creşterea ratei de succes a tratamentului este acordarea unei atenţii sporite vederii copiilor şi descoperirea problemelor cât mai curând posibil.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite