Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Cum a fost afectată Antarctica de valul de căldură care a topit 20% din zăpada continentului în doar 9 zile

5
25 Feb 2020 16:27:22
Autor: Andrei Brînduşescu
Foto: NASA
Foto: NASA

Antarctica a fost victima unui val de căldură de 9 zile în această lună, timp în care a înregistrat temperaturi de peste 20 de grade Celsius.

Noi imagini ale NASA arată efectul pe care l-a avut perioada extrem de caldă prin care a trecut continentul antarctic în această lună. Acestea au fost realizate din satelit şi arată insula Eagle, aflată în partea de nord-est a peninsulei continentale, lipsită de o mare parte din zăpadă la sfârşitul perioadei de nouă zile. De asemenea, se pot observa găuri mari realizate în interiorul calotei glaciare.

Peste 10 centrimetri de zăpadă s-au topit pe insula Eagle, aproximativ 20% din totalul acumulat într-un sezon în această locaţie, conform NASA Earth Observatory, citat de CNN.

”Nu am văzut zăpadă care să se topească atât de repede în Antarctica” spune Mauri Pelto, un geolog de la Colegiul Nichols din Massachusetts. ”Poţi vedea astfel de evenimente meteorologice în Alasaka sau în Greenland, dar nu în Antarctica”.

Într-adevăr, astfel de evenimente sunt rare în Antarctica, fiind unul dintre cele mai reci locuri de pe planetă. De altfel, un astfel de val de căldură nu a avut precedent până în secolul 21, însă este aşteptat să se repete, pe măsură ce temperaturile la nivel global cresc.

Perioada de căldură din această lună s-a datorat unei presiuni atmosferice puternice localizată în Cape Horn (arhipelagul chilian), care a permis temperaturilor să crească şi să călătorească spre Antarctica. Continentul era de obicei protejat de vânturi puternice care traversează emisfera sudică, însă de această dată forţa acestora a fost mult prea mică pentru a opri valul de căldură, informează NASA.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

pathfinder
25.02.2020, 17:22:27

Bre Brandusescule, "Peste 10 centrimetri de zăpadă s-au topit pe insula Eagle, aproximativ 20% din totalul acumulat într-un sezon în această locaţie" nu e congruent cu: "20% din zăpada continentului". Unde dracu' ati facut scoala, bre?!?

+4 (4 voturi)
Laura S. Dancovici
25.02.2020, 19:00:33

”Nu am văzut zăpadă care să se topească atât de repede în Antarctica” spune Mauri Pelto, un geolog de la Colegiul Nichols din Massachusetts. ”Poţi vedea astfel de evenimente meteorologice în Alasaka sau în Greenland, dar nu în Antarctica”. "Alasaka" domnule Andrei, huh?! N-o fi cumva Alaska?...

+2 (2 voturi)
Vasile Naftuli
25.02.2020, 20:25:00

Verificați ce a apărut de sub zăpadă, s-ar putea să vină iarăși zăpada.

+1 (1 vot)
Smeritu Pahomie
26.02.2020, 01:05:53

Daca-i asa de cald iarna....vor plati factura mica la incalzire.....

0 (2 voturi)
bec
26.02.2020, 13:53:41

hai cu maririle de taxe si restrictiile de tot felul in stil comunist, mai lasati dracului gargara, si puneti-o pe monstrita greta, aia cu suzeta, presedinte mondial si pe soros secretar. O tot invirtim cu alaska, cu antarctica, doar, doar or crede cit mai mult imbecili panicati in miciuna secolului, incalzirismul global.