Cum ar putea afecta reţelele 5G previziunile meteo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
meteo

Viteza 5G se află în planurile tuturor producătorilor de telefonie mobilă şi pare că răspândirea sa la scară globală este la doar câţiva ani distanţă. Odată cu aceasta însă, este posibil ca previziunile meteo să nu mai fie atât de exacte.

Coreea de Sud şi Statele Unite au dat deja drumul reţelelor comerciale 5G în anumite porţiuni ale teritoriilor lor. Acestora li se vor adăuga cel mai probabil şi China şi Japonia, iar numărul ţărilor conectate la 5G va creşte în continuare.

Această dezvoltare a tehnologiei 5G este în general privită ca un lucru extrem de bun, care ne aduce o viteză şi o conectivitate extraordinară, superioară faţă de tot ce am întâlnit până acum. Există însă şi domenii care ar putea fi afectate negativ de răspândirea reţelelor 5G, iar meteorologia este unul dintre ele.

Pentru a înţelege care este impactul pe care îl poate avea noua generaţie de tehnologie wireless asupra previziunilor meteorologice, este bine să examinăm puţin cum funcţionează cele din urmă. 

Vremea este rezultatul diferenţelor dintre masele de aer, în mare parte. Presiunea, temperatura şi umiditatea, influenţate de energia solară, sunt factorii determinanţi ai formării norilor - ei decid când şi unde apar aceştia, şi în ce direcţie se îndreaptă vânturile.

Sateliţii adună informaţii cu privire la temperatură şi umiditate, cu ajutorul unor unde de lungimi diferite (presiunea este aflată, în general, prin măsurători de suprafaţă). Acestea pot fi unde optice, folosite pentru a afla informaţii despre temperatură, sau microunde, folosite pentru informaţiile despre umiditate.

Practic, tot ce se află pe Pământ (plante, sol, apă, gaze din atmosferă) absoarbe şi, într-o oarecare măsură, emite microunde. Măsurarea acestor microunde este treaba sateliţilor, care, după mai multe operaţii, reuşesc să determine ce se întâmplă într-o coloană verticală de atmosferă.

Pentru vaporii de apă, sateliţii folosesc frecvenţe de 23,8GHz, care au foarte multe şanse să înregistreze interferenţe din partea reţelelor 5G, deoarece vor folosi frecvenţe foarte apropiate de aceasta.

Înregistrarea unor informaţii greşite sau incomplete cu privire la vaporii de apă din atmosfera Pământului ar putea duce la previziuni din ce în ce mai puţin sigure în ceea ce priveşte starea meteo. În acest moment, înregistrarea corectă a vaporilor de apă reduce cu 17% riscul de eroare în ceea ce priveşte previziunile meteo, fiind cel mai mare contribuitor din acest punct de vedere.

Un exemplu în importanţa informaţiilor corecte în ceea ce priveşte vaporii de apă din atmosferă este oferit de site-ul hackaday. În 2012, uraganul Sandy, după ce a lovit coasta de est a Statelor Unite, s-a îndreptat către nord-vest, lovind oraşul New Jersey. Aici, autorităţile erau deja pregătite însă, deoarece meteorologii au putut prevedea acest lucru datorită informaţiilor obţinute din vaporii de apă. Fără acestea, previziunile iniţiale arătau că uraganul va sfârşi în golful din Maine. 

Un lucru este clar - 5G vine, chiar dacă meteorologia nu este încă pregătită pentru acest lucru. Va fi datoria companiilor care implementează noile reţele să se asigure că nu vor exista interferenţe? Vor fi măcar interesate de acest lucru? Ce urmează, rămâne de văzut.

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite