Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Cum putem fi spionaţi în propriile case chiar prin intermediul camerelor de supraveghere şi ce măsuri putem lua

2
21 Feb 2021 04:57:08
Autor: George-Andrei Cristescu
Cum putem fi spionaţi în propriile case şi ce măsuri putem lua / FOTO Shutterstock
Cum putem fi spionaţi în propriile case şi ce măsuri putem lua / FOTO Shutterstock

Camerele de supraveghere, tot mai utilizate pentru diferite scopuri, de la supravegherea maşinii în parcare la supravegherea copiilor, pot fi controlate chiar de persoanele împotriva cărora încercăm să ne apărăm cu ajutorul lor, a spus Bogdan Botezau, expert în securitate informatică la compania Bitdefender, pentru Digi24.

„Avem în casă nişte dispozitive care sunt făcute să înregistreze şi să transmită sunet şi imagine. Marele pericol este că putem fi spionaţi noi  în propriile case, atunci când lucrurile merg prost. Ne-am obişnuit cu toţii să avem camere în diverse forme în casă. Nu este vorba doar de camerele clasice, care atârnă din tavan şi au un cablu legat de ele, ci avem camere la uşă, la sonerie, avem camere în monitoarele de bebeluşi pe care le avem în diverse locuri de prin casă, avem camere în smartphone şi în laptopuri, avem camere de supraveghere convenţionale, aşa cum le ştim noi. Fiecare cameră este un senzor - un senzor audio, un senzor video, care înregistrează şi monitorizează ceea ce se întâmplă în apropierea lui. Majoritatea camerelor pe care le avem noi transmit feed-uri de date live în fiecare secundă atunci când suntem sau nu suntem acasă. Ca design, ele sunt făcute ca să poată fi accesate foarte, foarte uşor din exteriorul casei, în aşa fel încât noi să ne putem supraveghea proprietatea, copiii şi ce mai avem prin casă, dar lucrul acesta expune în general şi la atacatorii informatici”, a explicat la Digi24 Bogdan Botezatu, director de dezvoltare şi expert în securitate informatică la compania Bitdefender.
 
Bogdan Botezau a explicat şi modul exact în care camerele de supraveghere pot fi controlate de altcineva, susţinând că trebuie să fim „moderat paranoici” în privinţa acestor lucruri.
 
„E drept că avem un sistem de autentificare pe camerele respective şi credem că nu putem deveni noi victimele spionajului în propria casă, pentru că trebuie să ne introducem un nume de utilizator şi o parolă. În general, din experienţa cu ceea ce numim noi casa inteligentă şi internetul lucrurilor, avem de foarte multe ori ocazia de a vedea că dispozitivele acestea pot fi păcălite fie în faza de autentificare, fie atunci când hackerii din exterior interacţionează cu ele, în aşa fel încât protecţia aceasta minimală - nume de utilizator şi parolă - să poată fi eliminată şi hackerii să poată transmite un flux video şi audio de la noi din casă. (...) E o situaţie pe care am tot semnalat-o în ultimii ani, din cauza faptului că spaţiul casei ar trebui să fie un loc în care să ne simţim în siguranţă şi să putem face tot ceea ce vrem fără grija de a putea fi spionaţi sau monitorizaţi sau şantajaţi pentru ceea ce facem la noi acasă. Doar că cu cât mai mult aducem tehnologia la noi acasă, cu atât mai mult trebuie să fim fie foarte atenţi, fie foarte, să zicem, moderat paranoici de faptul că am putea fi expuşi fără ca noi să ne dăm seama vreo secundă că datele respective, informaţiile respective ajung pe mâinil greşite”, a mai spus Bogdan Botezatu.
 
Expertul în securitate informatică este neîncrezător în capacitatea de apărare faţă de astfel de utilizări externe ale camerelor de supraveghere - asta pentru că nu putem să ne dăm seama ce se întâmplă pe aceste dispozitive, ci putem doar să interacţionăm într-un mod foarte limitat cu acesta prin intermediul unei aplicaţii de smartphone sau prin intermediul unei pagini de web pe care să facem nişte configurări minimaliste, conform acestuia.
 
Există, însă, unele măsuri de precauţie. În primul rând, cumpărarea produselor pe baza reputaţiei companiei - cu cât o companie e mai cunoscută, cu atât vor risca mai puţin să-şi păteze reputaţia, să-şi dezamăgească clienţii, să-i expună pe aceştia în mod voluntar sau involuntar la atacurile infractorilor cibernetici. Cu cât compania e mai bine cotată, cu atât produsele vor fi mai bune din punct de vedere calitativ. În plus, mai susţine acesta, dacă vorbim despre dispozitive de înregistrat, nu avem nevoie de acestea tot timpul într-o casă normală. Putem, de exemplu, să deconectăm aceste aparate de la internet sau chiar de la priză atunci când suntem în casă şi să le activăm atunci când plecăm într-o excursie mai lungă sau într-o deplasare la distanţă şi vrem să monitorizăm aceste lucruri.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Andro Pauza
21.02.2021, 16:21:51

Expunerea la internet a porturilor de acces ale NVR-urilor, camerelor IP precum și a altor device-uri “smart” din rețeaua internă este sinucidere curată. Soluția o repezintă izolarea totală a device-urilor față de exterior și folosirea unei soluții de acces înalt securizate în rețeaua proprie. Personal, folosesc pentru vizualizarea celor 8 camere IP proprii un server SSH , cunoscut în termeni tehnici ca și Jump Server, în care autentificarea se face fără parolă ci cu o cheie privată instalată pe device-urile personale (smartphone, laptop, etc)..Odată conexiunea stabilită , din orice punct al lumii, se pot accesa local NVR-ul și camerele iar feed-urile video vor fi transmise printr-un tunel criptat cu un algoritm de uz militar. Nu este nevoie de investiții masive în hardware, este de ajuns un router SH care suportă o distribuție de tipul OpenWRT.

POLITICALLY INCORRECT
23.02.2021, 10:43:54

Buna idee

Modifică Setările