Cutremur în Nepal - vârful Everest s-a micşorat după cataclism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cutremurul din Nepal a provocat schimbări geologice majore în ţară şi în lanţurile muntoase din apropiere. Potrivit specialiştilor, capitala Kathamandu s-a înălţat cu un metru.

Noile informaţii, publicate de Discovery, vin de la radarul Sentinel, care a trecut peste zona afectată, iar cercetătorii au apucat să-şi facă primele calcule privind schimbările geologice care au apărut în Nepal.

Specialiştii au detectat o înălţare a pământului, comparativ cu imaginile făcute înainte de cataclismul natural. Potrivit primelor date, o regiune de 120 de kilometri şi lungă de 50 de kilometri a fost înălţată cu un metru în timpul cutremurului din Nepal. Punctul care s-a înălţat cel mai mult s-a aflat la 17 kilometri de capitala statului, Kathmandu.

Imaginile radar arată că cel mai înalt vârf din lume, Everest, a devenit mai mic cu 2,5 centimetri în urma cutremurului. Cu toate acestea, lanţul Himalaya continuă să crească cu un centimetru în fiecare an, datorită coliziunii tectonice dintre placile indiană şi euroasiatică.

Cutremur în Nepal: continuă operaţiunile de salvare a alpiniştilor de pe Everest

Tragedia din vale nu a eclipsat însă eforturile continue de salvare a celor aproximativ 800 de persoane care se aflau pe Muntele Everest atunci când cutremurul a declanşat o serie de avalanşe. 18 alpinişti au murit, dintre care patru erau cetăţeni americani. Operaţiunile iniţiale de pe munte i-au vizat mai întâi pe cei aflaţi la altitudinile cel mai ridicate.

Pe rând, aceştia au fost coborâţi la tabăra de bază, aflată la poalele Everestului, de unde încep traseele de escaladare a celui mai înalt munte din lume. Echipajele celor trei elicoptere care au primit această misiune întâmpină însă greutăţi din cauza aerului rarefiat de pe „Acoperişul Lumii”. Cele trei aparate au zburat non-stop duminică, luni şi marţi, reuşind să coboare de pe munte 180 de alpinişti.

Printre aceştia s-au numărat şi doi români - Justin Ionescu şi Zsolt Torok, care se aflau în tabăra aflată la 6.000 de metri altitudine. Ceilalţi doi alpinişti români care se aflau pe Everest, dar la altitudini mai mici, sunt, de asemenea, în siguranţă.

Joi însă, autorităţile nepaleze au decis să nu mai folosească elicopterele pentru a-i coborî pe alpiniştii care nu se află în zone izolate şi care pot coborî singuri. În schimb, aparatele sunt folosite acum pentru a se ajunge la satele izolate. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite