Românul care îţi poate explica viitorul omului şi de ce evoluţia e depăşită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Cautiş este un român care a plecat din ţară în anii ’80. În afară, a avut ocazia să se specializeze în ştiinţă care chiar şi acum ţin de viitor şi de science fiction.

Dan Cautiş a fost profesor la Universitatea Politehnica din Bucureşti şi de-a lungul vieţii a trecut prin administrarea unor companii precum Maxtor, Seagate sau Western Digital şi a predat, în cadrul Universităţii Georgetown din Washington, SUA, cursuri despre transumanism, singularitate şi impactul evoluţiei tehnologice asupra oamenilor. Recent, a acordat un interviu pentru Playtech privind acest transumanism şi ce înseamnă dezvoltarea tehnologică alertă din prezent. 

Mişcarea transumanistă este, pe scurt, evoluţia forţată a omului prin tehnologie. Evoluţia a fost foarte bună pentru om, l-a dus prin diverse stadii de animal, i-a dezvoltat creierul şi l-a făcut, pe rând, culegător şi vânător, iar acum cercetător, dar e timpul unei noi etape. Evoluţia trebuie aşteptată, dar dacă s-ar putea mai repede? Această gândire are tot mai mulţi adepţi, iar popularizarea ei în filme şi literatură SF a ajutat considerabil.

Cautiş spune însă că transumanismul s-a născut datorită celui de-Al Doilea Război Mondial. Mai exact, datorită avansului tehnologic din acea perioadă, când s-a schimbat şi modul în care oamenii priveau viitorul.

„Când vine vorba despre cum priveşte lumea viitorul, ce se întâmplă de patru-cinci decenii este foarte diferit. Până acum, omenirea nu avea aceste viziuni asupra viitorului. Gândirea oamenilor era foarte religioasă, tindeau spre Dumnezeu şi nu îşi făceau probleme privind viitorul – era clar care era viitorul, era determinat. După cel de-Al Doilea Război Mondial, s-a întâmplat ceva major. A fost şi partea de science ficition, dar şi că tehnologia s-a dezvoltat extraordinar de mult“, a explicat profesorul pentru Playtech.

Singularitatea care deja a speriat oamenii prin „Terminator“ şi „Matrix“

Odată cu transumanismul, s-ar putea să mai auzi un cuvânt: singuralitate. În anul 1958, matematicianul John von Neumann vorbea despre progresul tehnico-ştiinţific accelerat, care lasă să se întrevadă un fel de singularitate, dincolo de care viaţa şi lumea aşa cum le ştim noi nu mai pot exista. Aceasta presupune şi că maşinile - computere, roboţi, inteligenţă artificială - se vor dezvolta atât de mult, încât vor deveni conştiente şi vor prelua controlul de la oameni.

Dan Cautiş susţine că ideea este esenţială transumanismului. „Dacă noi acceptăm că tehnologia avansează exponenţial, atunci există o confluenţă de trei domenii mari ale tehnologiei – genetica, inteligenţa artificială, nanotehnologie – care va crea premisele unei posibilităţi ca viitorul să fie complet diferit de ce am crezut până de curând. El numeşte asta «singularitate»“, a detaliat Cautiş.

Singularitatea este momentul în care orice predicţie despre viitor va fi anulată din cauza unui eveniment care creează o realitate cu totul şi cu totul nouă. Singularitatea va veni (sau nu) în momentul în care omenirea nu va mai avea principalul factor de decizie privind viitorul său. Totuşi, nu ar trebui să ne sperie neapărat, însă nici nu înseamnă că nu ar trebui să ne gândim la acel moment - interviul integral poate fi citit aici.

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite