Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

De ce nu au „fotografiat“ oamenii de ştiinţă gaura neagră aflată în centrul Căii Lactee

3
12 Apr 2019 14:18:47
Autor: Andrei Brînduşescu

Prima imagine cu o gaură neagră a făcut înconjurul lumii, însă a şi dat naştere unor întrebări importante, una dintre cele mai repetate fiind ”de ce nu au fotografiat oamenii de ştiinţă gaura neagră din mijlocul Căii Lactee?”.

Sagittarius A* este o gaură neagră care se află, conform oamenilor de ştiinţă, în centrul Căii Lactee. Astfel, pare un lucru destul de logic ca cercetătorii să încerce să realizeze o imagine a acestei găuri negre, aflată mult mai aproape decât M87.

Răspunsul la întrebarea de mai sus este oferit de site-ul bgr.com. Practic, deşi ne aflăm într-o galaxie în centrul căreia se află o gaură neagră, planeta noastră la fel ca marea majoritate a celor din galaxia noastră, nu se află într-o poziţie suficient de bună pentru a o vedea pe Sagittarius A*.

Sunt mult prea multe corpuri cereşti în calea noastră – stele, planete, praf stelar şi multe altele. Este ca şi cum am încerca să ne uităm spre centrul unei păduri stând la liziera acesteia. Din poziţia în care se află Pământul, dacă am încerca să ne uităm spre centrul galaxiei, am avea o ”privelişte” asemănătoare cu aceasta:

Astfel, echipa proiectului Event Horizon a decis să caute o galaxie aflată într-o poziţie corectă pentru a fi observată de pe Pământ, iar Messier 87 le-a oferit candidatul perfect – gaura neagră M87.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Ggggg Hhhhh
12.04.2019, 14:49:25

Fotografi pornografici.

geek-a-contra
12.04.2019, 14:50:55

'Practic, deşi ne aflăm într-o galaxie în centrul căreia se află o gaură neagră, planeta noastră la fel ca marea majoritate a celor din galaxia noastră, nu se află într-o poziţie suficient de bună pentru a o vedea pe Sagittarius A*" Citeste mai mult: adev.ro/ppuhbz care este legatura logica intre faptul ca "DEȘI ne aflam într-o galaxie în centrul căreia se află o gaură neagră" si faptul ca "planeta noastră nu se află într-o poziţie suficient de bună pentru a o vedea pe Sagittarius A" ?

+1 (1 vot)
Realist
12.04.2019, 17:51:33

Dap, o exprimare schioapa, probabil a incercat sa spuna ca: "- Desi gaura neagra din centrul galaxiei noastre era mult mai aproape, au ales una din alta galaxie, pt ca se afla mai bine pozitionata fata de Terra".