Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Descoperă tot Universul cu ajutorul celei mai interesante unelte virtuale existente

0
8 Feb 2013 11:32:24
Autor: Vlad Andriescu
Universul poate fi descoperit virtual acum
Universul poate fi descoperit virtual acum

Profesorul de astronomie de la Harvard, Alyssa Goodman a lansat în premieră primul “browser” al cerului. WorldWide Telescope este un program care poate fi instalat şi pe calculator şi funcţionează ca un telescop virtual.

WorldWide Telescope este un parteneriat între Harvard şi Microsoft Research şi este prezentat ca un browser pentru cer.

Goodman a demonstrat posibilităţile browserului la conferinţa de ieri de la Harvard, unde a arătat mai întâi o porţiune extinsă a cerului, apoi a dat zoom pentru a privi mai îndeaproape unele stele.

Imaginile de pe telescopul virtual au fost obţinute de la cele mai mari staţii de studiere a cerului şi de la diverse locuri de observaţie. Misiunea acestui browser mai ciudat este agregarea informaţiilor de la telescoapele majore ale lumii, de la observatoare sau instituţii care studiază galaxia noastră.

De asemenea, doreşte să stimuleze interesul tineretului pentru astronomie şi să ofere o fascinantă hartă a cerului, una virtuală, ancorată în mileniul 3.

Noi am instalat WorldWide Telescope şi deşi este o experienţă destul de complicată, putem avea anumite ajutoare. Profesorul Goodman a introdus şi tururi ghidate ale cerului de deasupra noastră, pentru a ne ajuta să înţelegem cum sunt poziţionate planetele, stelele sau constelaţiile. Pentru a vizualiza astfel de ghiduri, ele sunt aranjate pe dosare, iar acestea sunt alimentate cu mai multe filmuleţe explicative care trebuie descărcate de fiecare dată.

WorldWide Telescope are şi funcţie de căutare, dacă vrem să aflăm  mai multe despre o anumită constelaţie sau galaxie, putem să folosim şi un telescop virtual.

Pentru a uşura procesorul de download, WorldWide Telescope are doar 73 de mega şi poate fi descărcat accesând acest link. Astfel, dacă dorim mai mult conţinut, le descărcăm treptat. Noi vă recomandăm acest browser care este fascinant. Pentru generaţia care a studiat cerul din Atlas şi nu pe internet, browserul este un lucru minunat, cu explicaţii clare, în forma unor prezentări interactive. 

Proiectul a pornit acum cinci ani, ca o idee în cadrul conferinţei TED

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările