Descoperirea de sub Antarctica: cimitirul continentelor dispărute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din satelit cu o parte din coasta de est a Antarcticii  FOTO: nytimes.com/ NASA Goddard MODIS
Imagine din satelit cu o parte din coasta de est a Antarcticii  FOTO: nytimes.com/ NASA Goddard MODIS

Pentru că partea de est a Antarcticii este îngropată sub un gheţar, unii oameni de ştiinţă au presupus că sub acea calotă glaciară se află doar un bloc tectonic îngheţat, un fel de masă omogenă care o deosebea de geologia mixtă a altor continente. Dar, datorită datelor transmise de un satelit european, au aflat că, de fapt, estul Antarcticii este cimitirul unor continente dispărute.

Informaţii despre rămăşiţele continentale din estul Antarcticii au fost adunate de un satelit al Agenţiei Spaţiale Europene care a orbitat în jurul Pământului, iar apoi a creat hărţi 3 D, scrie New York Times. O echipă de cercetători condusă de Jörg Ebbing, geofizician la Universitatea Kiel din Germania, a publicat descoperirea în Scientific Reports luna aceasta.

Kate Winter studiază gheţarii din Antarctica la Universitatea Northumbria din Anglia şi, cu toate că nu a participat la proiectul Agenţiei Spaţiale, recunoaşte importanţa noilor informaţii: „Am refăcut destul de detaliat supercontinentul“. Estul Antarcticii este un puzzle alcătuit din cel puţin trei titani geologici, „cratons“, în engleză, de la grecescul „kratos“, care înseamnă „putere“. Aceste rămăşiţe au supravieţuit sute de milioane de ani, în ciuda acţiunilor plăcilor tectonice ale Pământului. 

„Încă dezbatem cum şi când s-au întâlnit aceste resturi ale continentelor şi au construit Antarctica de Est de astăzi“, spune Fausto Ferraccioli, geofizician senior la British Antarctic Survey şi co-autor al cercetării. 

Cel mai probabil s-a întâmplat acum un miliard de ani, când a luat naştere supercontinentul Rodinia sau acum 500 de milioane de ani, când s-a format alt supercontinent: Gondwana. Orium ar fi fost, ceea ce s-a găsit recent sub Antarctica face parte din ce a rămas după dizolvarea Gondwanei, acum 160 de milioane de ani.

Continentul Antarctica a fost considerat întotdeauna cel mai dificil de înţeles de pe Pământ. Dar satelitul Agenţiei Spaţiale a putut vedea prin gheaţa cu o grosime de doi kilometri, care acoperă 98% din surpafaţă. „Partea frumoasă e că am putut să pătrundem în litosferă pentru a ajunge la rădăcinile continentelor“, spune Ferraccioli.

Kate Winter susţine că încă nu poate fi reconstituită harta geologică exactă a Antarcticii de Est, dar o soluţie ar fi chiar săparea în inima continentului, utilizând hărţile 3 D existente.
 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite