Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Discursul secret al lui Nixon în cazul în care misiunea Apollo 11 ar fi eşuat. „Singura lor alternativă era sinuciderea“

13
17 Jul 2019 14:42:58
Autor: Andrei Brînduşescu
FOTO wikipedia.org
FOTO wikipedia.org

Guvernul Statelor Unite era pregătit pentru cea mai rea alternativă în 1969, preşedintele de atunci, Richard Nixon, având un discurs special conceput pentru cazul în care Neil Armstrong şi Buzz Aldrin ar fi fost părăsiţi pe suprafaţa Lunii.

”Soarta a decis ca oamenii care au plecat să exploreze Luna în scopuri paşnice, să se odihnească în pace acolo”. Aceasta este prima frază a discursului pe care Nixon ar fi fost nevoit să îl rostească, dacă Aldrin şi Armstrong ar fi fost abandonaţi pe suprafaţa Lunii.

Discursul a fost scris de William Safire, cel care se ocupa atunci de redactarea discursurilor prezidenţiale şi trimis şefului staffului prezidenţial, H.R. Haldeman. Titrat ”În cazul unui dezastru lunar”, acesta are aproximativ o pagină şi jumătate şi se adresa viitoarelor văduve ale lui Armstrong şi Aldrin personal, şi poporului american, în general.

Documentul poate fi găsit în Muzeul şi Librăria Prezidenţială Nixon, şi tratează moartea celor doi ca un sacrificiu nobil, realizat în numele întregii umanităţi. ”Aceşti oameni curajoşi, Neil Armstrong şi Edwin Aldrin, ştiu că nu există nicio speranţă pentru întoarcerea lor. Dar ştiu şi faptul că sacrificiul lor oferă speranţă umanităţii”.

William Safire a vorbit în 1999 despre acest document, menţionând faptul că, în cazul în care Aldrin şi Armstrong rămâneau blocaţi pe suprafaţa Lunii, ar fi fost condamnaţi să moară de foame, singura lor opţiune fiind sinuciderea. Pilotul modulului de comandă, Michael Collins, s-ar fi întors pe Pământ de unul singur.

Din fericire, discursul nu a fost rostit niciodată, iar Nixon i-a felicitat pe cei trei astronauţi pentru reuşita misiunii lor, spunând că ”datorită lucrurilor pe care le-aţi făcut, cerurile au devenit o parte din lumea omului”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Ivan Turbinca
17.07.2019, 18:28:55

Nu exista nimeni in lume,sa-i intreaca pe americani in dezinformatii.Asta-i painea lor de toate zilele.

-2 (8 voturi)
OmTacut
17.07.2019, 19:51:37

Ivan Turbinca Poti sa-ti dau dreptate ca americanii sunt maestri in manipularea in massmedia si-n politica. Cu toate acestea, acest discurs secret a fost publicat. Daca vrei sa spui ca aselenizarile nu au existat cu adevarat, in acest caz este o problema grava cu funcțiile cerebrale. Dupa cum stii, sovieticii erau pana peste cap implicați in aceasta cursa a spatiului si ii asteptau pe americani la cotitura sa-i prinda cu fofarlica sau cu vreo greseala cat de mica.

+3 (3 voturi)
inuendo
17.07.2019, 20:15:13

Ba există: rușii!

0 (4 voturi)
Ivan Turbinca
17.07.2019, 20:23:53

Tare vreau amerlocii,ca toti sa ctreada intrun film de Hollivud.Un film fantastic pt prostime,cu care si-au dorit se le demonstreze tehnologiile americane,si e chiar nasol de crezut ca,tehnologiile aa1969-72 erau mai avansate decat in ziua de azi.Dar sunt cateva momente care nu pot fi crdibile si nic contestate. 1)Flagul american fexat pe Luna,flutura in bataia vantului!Cine are un pic de cunostinte in fizica stie,in vid vanturi nu exista.Luna n-are atmosfera. 2)Urma lasata de AMstrong,tirajata in toata lumea.Alta confuzie.Urmele se intiparesc acolo unde solul e umed..Pe luna nu exista apa(vlaga) 3)Fotografiile in culori.Pai in anii aia,nu existau fotoaparate de fotografiat la o temperatura de minus 200grademcu atat mai mult colorate. 4)Motorul reactiv a modulului de zbor,n-a lasat nici o urma pe suprafata Lunei.Asa ceva e exclus. 5)Din 12 cosmonauti care au "fost"pe lun,11 au murit in imprejurari suspecte.Probabil,cineva nu vroia ca ei sa se scape cu vorba. 6)Americanii nici atunci si nici azi n-au rachete atat de puternice ca sa ajunga pe luna si chiar in spatiul cosmic.Pana in ziua de azi cumpara motoare RD-180 de la rusi! Vivat Hollivud pt aportul sau in cucerirea planetei lunare! Cu toata stima OT,dar te rog sa ma contrazici,punct cu punct,pt a ne lamuri,a cui functii cerebrale au probleme. Erata-steag nu flag

-2 (6 voturi)
Simitis Kostas
17.07.2019, 19:05:38

Dar pe muscalii tăi cine-i întrece trolache Turbincă

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (13)