Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Două oraşe din Suedia şi Finlanda au cel mai curat aer din Europa. România se află în zona roşie

3
17 Jun 2021 08:24:56
Autor: Lorena Mihăilă
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Oraşele Umea din Suedia şi Tampere din Findlanda au cel mai curat aer din Europa, conform topului realizat de Agenţia de mediu a Uniunii Europene. În clasament sunt prezente 320 de localităţi, iar cele din România se află în zona roşie.

Particulele fine, poluantul cu cel mai mare impact asupra sănătăţii în ceea ce priveşte moartea prematură şi îmbolnăvirile au fost, de asemenea, scăzute în aerul din Funchal (Madeira), Tallinn (capitala Estoniei) şi oraşul norvegian Bergen, potrivit raportului.

În zona Roşie se află oraşe din Polonia şi nordul Italiei. Tot aici se regăsesc şi cele 3 oraşe din România. Bucureştiul este pe locul 263, Timişoara pe 267, iar Braşovul are cea mai slabă calitate a aerului, situându-se pe locul 273.

Raportul calităţii aerului s-a bazat pe evaluarea datelor din peste 320 de oraşe din Europa. Dintre acestea, 127 de oraşe s-au dovedit a avea o bună calitate a aerului (zona verde) în timp ce 123 au avut o poluare moderată (zona galbenă) şi 73 au fost clasificate ca având o calitate slabă sau foarte slabă (zona roşie).

Clasamentul a acoperit ultimii doi ani şi nu a inclus toate oraşele europene deoarece:

  • Nu toate au staţii de monitorizare a calităţii aerului urbane sau suburbane.
  • Staţiile de monitorizare a calităţii aerului urbane şi/sau suburbane din oraşe nu au raportat date care să acopere 75% din zilele din an.
  • Oraşele nu sunt incluse în baza de date înfiinţată în cadrul Auditului Urban al Comisiei Europene

În Europa există cea mai cuprinzătoare reţea de monitorizare a calităţii aerului din lume. Aici sunt prezentate nivelurile particulelor fine din peste 300 de oraşe din toate ţările membre SEE. Datele provin de la măsurătorile de la sol ale particulelor fine în suspensie, luate de peste 400 de staţii de monitorizare.

Mai multe informaţii despre impactul poluării aerului asupra sănătăţii în Europa sunt disponibile aici.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

defu gabi
17.06.2021, 10:06:59

Cred si eu... In Europa e curat pt. ca toate gunoaiele sunt trimise in Ro. pentru a fi arse... Romania e in zona rosie din motive evidente...

-5 (7 voturi)
Deumos
17.06.2021, 11:04:15

defu gabi , cand sa-ti dau un vot cu plus ti-am dat 5 cu minus, dar mi-am adus aminte ca ei baga 5 minusuri din start, doar pentru ca esti in lista neagra, secuseristii astia care se cred stapani pe plantatie.

-3 (5 voturi)
defu gabi
17.06.2021, 11:08:41

Nu-i bai... Stiu de sistemul de vot de inspiratie oarecum stalinista... Tu votezi ce vrei altii numara ce si cat le trebuie... :)))

-5 (7 voturi)
Modifică Setările