Dronele „pentru pace” vor fi alimentate prin laser și vor transporta bombe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acesta este un vehicul aerian fără pilot din seria Predator. FOTO: Mediafax
Acesta este un vehicul aerian fără pilot din seria Predator. FOTO: Mediafax

Armata Statelor Unite ale Americii a testat primul avion fără pilot alimentat doar printr-o rază laser. Testul s-a desfășurat într-un mediu controlat, a durat 48 de ore, iar la final bateriile aveau mai multă energie în ele decât la început.

Drona testată a fost un model Stalker fabricat de producătorul Lockheed Martin. Alimentarea cu laser a fost dezvoltată de LaserMotive, proiectul fiind prima dată aplicat într-un concurs NASA care le-a adus premiul de 900.000 de dolari. Următorul pas în alimentarea dronelor prin raze laser va fi testarea în aer liber, unde există mai mulți factor de care trebuie să se țină cont, notează „The Verge”.

„Un astfel de sistem de alimentare sol-aer ar permite un timp de zbor nelimitat, ceea ce ar mări profilul misiunilor pe care acest tip de avion le îndeplinea până acum”, a declarat managerul programului Stalker, Tom Koonce. Președintele Laser Motive, Tom Nugent, este însă rezervat cu privire la aplicarea imediată a tehnologiei. „Următorul pas va fi demonstrarea conceptului într-un zbor prelungit în condiții naturale”, a spus acesta.

Odată cu succesul celor de la Lockheed vine și al celor de la Raytheon, tot un dezvoltator din domeniul aerospațial și al apărării. Compania a creat, în cadrul proiectului „Small Tactical Munition” (Armament Tactic de Mărime mică), o bombă de doar cinci kilograme care poate fi transportată de drone, notează ediţia online a revistei „Wired”.

Până acum cele mai ușoare rachete sau bombe erau pentru bombardierele fără pilot și cântăreau peste 50 de kilograme. Raytheon a declarat că până și Shadow, o dronă de aproximativ patru metri, ar putea transporta o astfel de bombă.

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite