Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

DUST. O comoară de filme SF

63
3 May 2021 12:29:34
Adrian Pogîngeanu

În peregrinările mele pe Youtube am descoperit în urmă cu câteva săptămâni un canal de filme din genul science-fiction şi după ce am văzut câteva m-am gândit să împărtăşesc informaţia şi cu alţi fani ai genului.

De ce o comoară? Ca pasionat de domeniu caut mereu perspective noi, să înţeleg impactul ştiinţei şi tehnologiei asupra vieţii prezente şi viitoare. Mulţi dintre cei care citeau cărţile lui Jules Verne acum mai bine de 100 de ani, spuneau probabil că scriitorul e nebun?

La fel sunt oameni acum cărora când le vorbeşti despre augmentarea umană, colonizarea galaxiei sau ascensiunea inteligenţei artificiale sunt terifiaţi sau neîncrezători, în cel mai bun caz.

La prima vedere canalul de YouTube, DUST, are câteva mii de filme, există şi 18 liste tematice din care să alegi.

Sunt doar 2.39 milioane de abonaţi pe acest canal ceea ce îmi spune că nu e atât de cunoscut pe cât ar merita.

După o căutare mai amănunţită am descoperit că au şi un site. La ”Despre Noi" apare: "DUST este un brand de divertisment Sci-Fi deţinut de Gunpowder & Sky. DUST are în portofoliu de la filme de lung metraj la scurtmetraje, seriale, podcasturi şi lucrează cu voci consacrate şi emergente. Biblioteca de conţinut curentă este formată din mai mult de 400 de poveşti de ultimă oră.

Mă opresc cu descrierea şi las aici câteva filme scurte care mi-au atras atenţia. Unele dintre ele sunt tulburătoare. Ordinea clipurilor e aleatorie.

Încăzirea globală şi lupta pentru supravieţuire.

Colaborare şi lăcomie.

Nanotehnologii.

Călătorii superluminice şi contactul cu civilizaţii extratereste.

Dragoste şi război între oameni şi AI.

Despre educaţia în viitor.

Acestea sunt doar câteva exemple de filme scurte SF de pe canalul DUST, poate nu cele mai reuşite, dar care m-au impresionat. Cred că până în acest moment am văzut peste 100 din ele. 

Chiar şi sloganul DUST mi se pare interesant : "Este rolul viitorului să fie periculos, viitorul tău este DUST."

Dacă ştii şi alte surse de acest gen, te rog, pune-le în comentarii.

Sărbători fericite!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

63 Comentarii

Zev Zevescu
3.05.2021, 13:00:03

Ce chestie! Okay, un respiro de la Netflix si Amazon. Multam fain, Adrian.

-6 (22 voturi)
Prospero
3.05.2021, 13:08:24

Nu fi fraier si pune botul, ca e o pierdere de timp. Pune mana pe carte, ca nu urzica, vorba unui baiat lucid!

-10 (12 voturi)
Zev Zevescu
3.05.2021, 13:22:16

Prospero, si cam de unde ai ajuns tu la concluzia ca nu am trecut prin Asimov, Clarke, Sche-C-kley, Gerard Klein, Beliaev, Bradbury, Strugatsky, etc.? Campul fandomului de ani 80 s-a dus, asta e, acuma e plin de fckin’ ‘phantasy’ cu lumi mistice, cavaleri/vrajitoare/draci baltati, numa’ sex si sange sa fie, plasat intr-un decor nedefinit. Preocuparea pentru partea ‘Sci’ din sci-fi e cam dusa. Cat despre pierderea de timp, e prin comparatie cu Netflix si Amazon. Dar, daca postarea ta iti hraneste ego-ul, okay. Si cam de unde stii cat am citit sau nu?

-7 (29 voturi)
Adrian Pogîngeanu
3.05.2021, 13:24:32

Multumesc și eu, toate bune!

+14 (14 voturi)
Prospero
3.05.2021, 13:06:59

Asta-i SF? Nu, serios? Asta-i o infima parte din SF servit la conserva pentru cocalari grabiti sa devina semidocti. SF-ul de calitate inca zace cu fundatia in literatura de anticipatie. Clarke, Asimov, Heinlein, Pohl, Shekley, Bradbury, Strugatsky, Klein, Lem sunt titanii care rad fin alta dimensiune de aproximativa si palida voastra pseudo-cultura, pentru care in locul premiilor din fandom, Hugo si Nebula ar trebui sa fiti premiati cu Huo si Bula. Vai de steaua voastra neutronica, daca voi credeti ca SF-ul se reduce la asta! Incepeti batraneste cu Catharsis al lui Barbulescu, Planetarium al lui CTP, In cerc tot mai aproape al lui Colin si dupa aia ma cautati. Sunteti o rusine de oameni pentru ce a lasat in urma fandomul anilor '80!

-11 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (63)

Modifică Setările