Echipamente medicale cu inteligenţă artificială pentru monitorizarea pacienţilor de la distanţă, în contextul pandemiei de COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

O parte dintre intrumentele pentru a face faţă unui virus cu răspândire atât de rapidă precum COVID-19 sunt „îngrijirea virtuală” sau telemedicina şi monitorizarea de la distanţă.

În contextul unui număr atât de mare de pacienţi şi a riscului mare de infectare prin contact direct, consultaţiile online pot oferi un ajutor valoros sistemului medical. Soluţiile moderne îşi propun să prevină vizitele care nu sunt necesare la medicii generalişti, precum şi deplasările la spital, monitorizând de la distanţă marea majoritate a pacienţilor cu COVID-19 care sunt izolaţi la domiciliu. Pacienţii infectaţi cu COVID-19 pot fi monitorizaţi de la distanţă prin intermediul chestionarelor inteligente despre situaţia lor de acasă şi a stării de sănătate, identificând dacă şi când este necesară intervenţia.

Philips a dezvoltat soluţiile tele-TI sau un eTI, care permit unei echipe de medici şi asistente de terapie intensivă să monitorizeze de la distanţă pacienţii din secţiile de terapie intensivă, indiferent de locul pacientului. Într-un spaţiu dedicat tehnologiei de tip tele-TI, medicii şi asistentele beneficiază de aparatură de înaltă definiţie, telemetrie, analiză predictivă a datelor şi capacităţi avansate de raportare pentru a-şi susţine colegii din prima linie. Algoritmii alertează semne de deteriorare sau îmbunătăţire a pacientului.

În viitorul apropiat, ne putem aştepta la un software de analiză a imaginii care măsoară temperatura, ritmul cardiac şi ritmul respirator al unui pacient la terapie intensivă de la o distanţă de câţiva metri. Folosind soluţiile existente de monitorizare a pacientului, inteligienţa artificială poate utiliza deja datele obţinute pentru a oferi predicţii despre intervalul în care starea unui pacient urmează să se deterioreze, cu câteva ore înainte ca o asistentă să poată detecta acest lucru. Atunci când starea pacienţilor se deteriorează, conexiunile sigure cu experţi clinici externi permit iniţierea unor planuri de tratament adecvate. Când există deficienţe de personal, cum ar fi disponibilitatea redusă a personalului în schimburi de noapte, monitorizarea se poate face de la distanţă, chiar şi din partea cealaltă a lumii, unde oamenii sunt activi, în miezul zilei.

Abordarea monitorizării de la distanţă poate fi extinsă şi la domiciliu, cu dispozitive portabile inteligente de urmărire a pacienţilor infectaţi sau cu risc de infecţie. Aceste dispozitive (un plasture inteligent) pot măsura temperatura corpului, frecvenţa respiraţiei şi ritmul cardiac, pot monitoriza somnul şi detecta diferenţele de ritm. Toate aceste măsurători pot fi combinate cu informaţii contextuale şi comportamentale despre pacient, pentru a oferi cât mai multă acurateţe. Philips lucrează la soluţii care pot fi implementate rapid, precum acestea, dedicate pacienţilor în situaţii de risc.

Tele-TI şi monitorizarea la domiciliu sunt doar o parte din soluţie. Problemele nu apar doar în ceea ce priveşte numărul de paturi şi disponibilitatea personalului medical, ci şi în alte aspecte critice, cum ar fi diagnosticul. Ultrasunetele, radiografiile şi scanările CT sunt instrumente utile pentru diagnosticul şi urmărirea COVID-19, dar dacă numărul pacienţilor creşte rapid, radiologii care le evaluează se vor confrunta cu un volum de muncă mult mai mare. Dacă nu există suficient de mulţi radiologi disponibili într-un spital pentru a îngriji pacienţii de la faţa locului, serviciile de tele-radiologie pot veni în ajutor. Radiologii de la un spital îşi pot sprijini de la distanţă colegii din alt spital. Chiar şi aşa, cu atât de multe cazuri noi de pacienţi infectaţi cu COVID-19 în întreaga lume, adesea pacienţii trebuie să aştepte înainte de a obţine rezultatele. Analiza imaginii CT activată de inteligenţa artificială ar putea ajuta la depistarea pacienţilor suspectaţi de COVID-19 în câteva minute. La rândul său, acest lucru ar putea diminua presiunea testelor complexe de laborator pentru a confirma prezenţa coronavirusului. Există câteva provocări dificile de rezolvat însă, înainte ca un algoritm să poată distinge între gripă şi COVID-19.

Serviciile digitale ar putea închide bucla dintre consultaţii şi expedierea de medicamente sau de prescripţii medicale, drone ca vehicule pentru transportul medicamentelor către pacienţi, roboţi care dezinfectează zonele contaminate, aplicaţii şi chat-uri care acţionează ca verificatori de simptome şi oferă sfaturi de călătorie şi de control al ratei de infectare, la zi. Dispozitive medicale portabile care monitorizează pacienţii la domiciliu, aparatele cu tehnologie 5G care verifică simptomele în câteva secunde, noi modalităţi de lucru care menţin în siguranţă procedurile de diagnostic, permiţând totuşi evaluarea rapidă, cum ar fi testarea cu ultrasunete ghidată de roboţi, acum testată în China. Toate acestea pot reduce riscul de transmitere a virusului la un nivel minim.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite