Eclipsa de Soare 20 martie. Curiozităţi despre acest fenomen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eclipsa de Soare 20 martie. Din unele locuri din România se va vedea cum Luna acoperă 55% din suprafaţa Soarelui
Eclipsa de Soare 20 martie. Din unele locuri din România se va vedea cum Luna acoperă 55% din suprafaţa Soarelui

Eclipsa de Soare 20 martie se va vedea în România cel mai bine din vestul ţării şi mai puţin din sud. Astronomii speră să avem un cer senin.

Eclipsa de Soare 20 martie se suprapune cu alte două evenimente astronomice: „Superluna”, momentul în care astrul ceresc este cel mai aproape de Pământ şi echinocţiul de primăvară. 

În România, eclipsa de Soare 20 martie se va vedea cel mai bine în Vest, din Satu Mare, Oradea sau în Timişoara. În aceste zone, se va vedea cum Luna acoperă mai bine de jumătate din suprafaţa Soarelui. De asemenea, eclipsa de Soare 20 martie va începe în România în jurul orei 10:45, maximul îl va avea în jurul orei 11:55 şi se încheie la ora 13:05. Medicii recomandă ca eclipsa de Soare să nu fie privită decât cu ochelari speciali, întrucât ar putea afecta ochiul.  

Eclipsa de Soare totală din 20 martie se poate vedea din zona Polului Nord. De asemenea, locuitorii din Insulele Feroe vor avea parte de aproximativ 2 minute de eclipsă de Soare totală.

Eclipsa de Soare 20 martie. Fenomenul care se va vedea din România în 2081   

Cea mai lungă eclipsă de soare din ultimii 100 de ani a fost în vara lui 2009, pe 22 iulie. Atunci, faza în care Luna a acoperit în totalitate Soarele a durat 6 minute şi 29 de secunde şi a putut fi văzută foarte bine din India, Nepal, Butan şi China. 

Următoarea eclipsă parţială de Soare care va fi văzută din România va avea loc în vara lui 2020, pe 21 iunie. De asemenea, există şi o veste proastă pentru cei care au dormit la eclipsa de Soare din 11 august 1999, atunci când s-a văzut din România cum Luna acoperă în totalitate Soarele. Aceştia trebuie să ştie că mai au de aşteptat până în 2081 pentru a vedea din nou, din ţara noastră, un fenomen asemănător. 

Explicaţia apariţiei eclipsei de Soare este legat de faptul că, deşi Soarele este de aproximativ 400 de ori mai mare decât diametrul Lunii, distanţa dintre Pământ şi Lună este cam de 400 de ori mai mică decât distanţa dintre Pământ şi Soare. Astfel, obturarea apare în momentul în care cele trei corpuri se aliniază.

Eclipsa de Soare 20 martie. Legende din vremuri fără telescop

În timpurile străvechi, pentru că nu înţelegeau fenomenul, oamenii avea tot felul de teorii care aveau legătură cu misticismul. În mitologia hindusă se spunea despre eclipsă că reprezintă momentul în care demonul Ketu înghite Soarele. Şi în legendele româneşti se spunea că eclipsa de soare apare din cauza faptului că oamenii au foarte multe păcate, iar vârcolacii mănâncă din Soare. 

Un alt mit este legat de gravide. Se spune că atunci când este eclipsa de Soare, acestea nu trebuie să iasă din casă, pentru că pruncul ar putea fi influenţat de creaturi demonice.  

Câte tipuri de eclipse de Soare există

În total, potrivit astronomilor, există patru tipuri de eclipse de Soare. Iată care sunt acestea şi care sunt particularităţile lor:  

  • Eclipsa de soare totală. Luna acoperă aproape în totalitate Soarele şi rămâne doar o coroană luminoasă.  
  • Eclipsa de soare inelară. Este un fenomen rar şi apare atunci când Luna şi Soarele sunt aliniate ca Pământul. Din Soare se mai vede doar marginea, ca un inel.  
  • Eclipsa hibrid. Este, de asemenea, un fenomen mai rar şi reprezintă o eclipsă intermediară între una totală şi una inelară. Astfel, în unele puncte de pe Pământ se vede o eclipsă inelară, în altele una totală. 
  • Eclipsa parţială. Este eclipsa în care Luna acoperă parţial Soarele. 
Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite