Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

LIVE VIDEO Eclipsă de soare parţială vizibilă, astăzi, şi în România

1
10 Jun 2021 10:53:43
Autor: Maria Ţaga
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

O eclipsă de soare va avea loc astazi, 10 iunie, iar în România va fi vizibilă parţial în partea nordică a ţării, mai precis în Transilvania, în Banat şi în mare parte din Moldova. Evenimentul spectaculos se va producea după ora 13:00, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

La punctul maxim al aşa-numitei eclipse inelare, de pe Pământ se va putea vedea Luna ajungând treptat în dreptul Soarelui, care se va transforma, timp de câteva minute, într-un inel luminos subţire, ca un „cerc de foc” pe cerul de iunie. Deşi este parţială, eclipsa poate fi totuşi periculoasă pentru ochi, informează marţi AFP, conform Digi24. 

Eclipsa va dura aproximativ două ore. La aceste latitudini, ea „nu va fi foarte spectaculoasă” însă, chiar şi aşa, va fi interesant de urmărit, potrivit Florent Delefie de la Observatorul din Paris, care va transmite evenimentul în direct pe canalul său YouTube.

„Pe 10 iunie se produce o eclipsă de Soare care se va vedea ca parţială din jumătatea de nord a ţării noastre. Eclipsa începe cel mai devreme la ora 13:17, în nord-vest, şi va avea ca acoperire maximă 2,1% din discul Soarelui. Dacă doriţi să o priviţi va trebui să folosiţi un filtru special, denumit Mylar, sau cel mai dens filtru de sudură. Prin telescop eclipsa se poate observa prin proiecţie, fără a privi Soarele. Nu priviţi direct Soarele pentru că puteţi orbi”, au transmis reprezentanţii Observatorului Astronomic.

Este recomandată protejarea cu ochelari comercializaţi în magazinele de specialitate sau folosirea echipamentelor de observare utilizate de astronomii amatori.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Æ Replicant
10.06.2021, 13:54:59

unii inca mai cred ca pamantul este plat si ca Luna dispare si reapare in timpul eclipsei

+1 (1 vot)
Modifică Setările