Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Există o nouă planetă în sistemul solar?

14
21 Jan 2016 08:07:34
Mircea Goia
Planeta 9 - simulare
Planeta 9 - simulare

Cercetătorii de la institutul american Caltech au descoprit dovezi indirecte că această a noua planetă a sistemului nostru solar ar exista dincolo de orbita lui Pluto având o perioadă de revoluţie în jurul Soarelui de 10-20.000 ani.

 Când Percival Lowell, omul de afaceri şi matematicianul american de la care a pornit teoria canalelor marţiene, a pornit în căutarea aşa numite planete X (planetă imaginară care la acea vreme era considerată "vinovată" pentru anomaliile găsite în orbita lui Uranus şi Neptun) nu şi-a închipuit că vor trece mai bine de 120 de ani până când cineva va găsi unele evidenţe care poate duce la găsirea acestei planete. 
 
 Pentru acest lucru el a fondat observatorul Lowell din Flagstaff-Arizona unde, ceva mai târziu, a fost descoperită planeta Pluto şi care, la acea vreme, s-a crezut că e planeta X. Această credinţă a fost repede abandonată odată ce s-a calculat dimensiunile lui Pluto, care au fost atât de mici încât mai târziu a fost şi scoasă din categoria planetelor,  căutarea planetei misterioase continuând. 
  
 Pe data de 20 Ianuarie 2016 (ieri) cercetătorii americani Michael Brown şi Konstantin Batygin de la institutul Caltech (California Institute of Technology) au anunţat o descoperire care ar putea duce la descoperirea fizică a acestei planete cu numărul 9 (faimoasa, de acum, planetă X). 
 

A noua planetă -  caracteristici

În studiul a 6 obiecte care fac parte din centura Kuiper (o aglomerare de obiecte cosmice-asteroizi şi comete rămase de la formarea sistemului solar-aflată la o distanţă de soare de 30-55 Unităţi Astronomice adică 4.5-8.2 miliarde kilometri) aceşti oameni de ştiinţă au descoperit unele anomalii ale orbitelor lor care pot fi explicate numai dacă se ia în considerare un corp masiv aflat la o distanţă de 20 de ori faţă de distanţa până la Neptun (acest corp masiv ar avea şi o gravitaţie pe măsură, iar gravitaţia şi influenţa ei asupra obiectelor din jur e ceea ce l-ar da de gol). Corpul ceresc ar fi de 10 ori mai masiv decât Pământul şi ar avea o orbită elongată cu o perioadă de 10-20.000 ani.  
 
Această descoperire s-a făcut prin modelare matematică şi simulare computerizată, nu prin observaţie directă. 
    
  
 "La o dimensiune de 5.000 de ori masa lui Pluto nu ar trebui să existe nicio îndoială că aceasta ar fi o planetă adevărată", spune Michael Brown (tot Brown a fost şi cel care a avut o contribuţie majoră la declasificarea lui Pluto ca planetă). 
  
 "Deşi la început am fost foarte sceptici cu privire la existenţa acestei planete, pe măsură ce investigam potenţiala orbită a ei şi cum influenţa zona înconjurătoare am devenit din ce în ce mai convinşi că această planetă ar putea exista. Pentru prima dată în 150 de ani avem dovezi destul de solide în sprijinul existenţei acestei planete", spune Konstantin Batygin. 
  
Între toate planetele descoperite şi care orbitează în jurul altor stele, sunt peste o mie până acum, acest tip de planetă care e de 5-10 ori mai masivă decât Pământul este cea mai comună descoperire. Se pare că până la urmă am putea avea şi noi o asemenea planetă în sistemul solar. Rămâne să o descoperim şi fizic, prin observaţie directă,-iar dacă asta se va întâmpla, să sperăm că-i va fi dat şi un nume mai bun decât Planeta 9 (nume dat temporar de oamenii de ştiinţă). Cum ar suna Vulcan?

Surse:

- Caltech

- The American Astronomical Society

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

anaidas anaidas
21.01.2016, 10:23:33

"având o perioadă de revoluţie în jurul Soarelui de 10-20.000 ani." V-ati incurcat degetele in stiinta. O miscare completa a unei planete in jurul soarelui se numeste an. Cum face o miscare completa Planet Nine in jurul soarelui (adica un an) in 20.000 de ani ? aaaa, probabil un an al planetei Nine echivaleaza cu 10-20.000 ani pamantesti. Cu alte cuvinte, pana cand planeta Nine parcurge toata distanta orbitei sale, Pamantul parcurge de 10-20.000 distanta propriei orbite. Asta da, inteleg.

-1 (13 voturi)
Mircea Goia
21.01.2016, 11:12:49

Adica 10-20.000 ani pamantesti. Credeam ca se intelege asta. Nu ma refeream la anul pe planeta 9.

+4 (10 voturi)
Realist
21.01.2016, 10:39:32

Dl.Goia, apreciez articolele dvs - dar la acesta nu-mi place ca i-ati plasat si o mica nota senzationalista - referirea la Percival Lowell si la "mult-cautata planeta X" despre care circula tot felul de gogorite pe net. Sa precizam apasat ca Lowell S-A INSELAT privind existenta unei planete X (asa cum s-a inselat si privind "canalele de pe Marte") - anomaliile orbitelor Uranus si Neptun proveneau din calculul gresit al masei planetei Neptun. Deci este gratuita afirmatia pe care o faceti cum ca, citez"nu şi-a închipuit că vor trece mai bine de 120 de ani până când cineva va găsi unele evidenţe care poate duce la găsirea acestei planete." N-are nicio legatura ideea lui Lowell cu actualele suspiciuni. Pentru "dezumflarea" celor carora le place sa viseze planete X sau Nibiru, etc, chiar si daca s-ar dovedi existenta unei astfel de planete, influenta ei asupra Terrei este nula - orbitand la o distanta colosala fata de noi. Oricum, pana la confirmarea unei asemenea ipoteze trebuie sa ne pastram scepticismul stiintific - s-ar putea sa treaca muuult timp pana la obtinerea unor dovezi concludente.

+4 (6 voturi)
Mircea Goia
21.01.2016, 11:10:42

Va asigur eu ca Percival Lowell nu s-a gandit gogoritele acelea care circula acum pe net cand a denumit planeta aia X. Nu la acele gogorite ma refeream eu. Ceea ce s-a descoperit acum e prima dovada, indirecta, ca ceva ar fi acolo. La fel cum am descoperit planetele orbitand in jurul altor stele, tot prin observatie indirecta si asta tot din cauza distantei. Sa avem rabdare, pana la urma vom vedea si ce e cu planeta asta X :).

0 (2 voturi)
Dorel Mambo
21.01.2016, 12:38:25

Cine o menține pe orbită la o asemenea distanță, soarele sau materia neagră ?

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările