Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Explicaţiile unui fizician privind tragedia de la Beirut. Cum ajunge să explodeze îngrăşământul chimic nitrat de amoniu VIDEO

34
6 Aug 2020 17:16:05
Autor: Adelina Mărăcine
Foto EPA EFE
Foto EPA EFE

Fizicianul Cristian Presură (49 de ani) a explicat, într-un video publicat pe canalul său de YouTube, cum a fost posibilă explozia de la Beirut, care a rănit peste 4000 de persoane.

Prestigiosul fizician român Cristian Presură a oferit explicaţii pe înţelesul tuturor privind exploziile puternice ce au avut loc marţi în capitala Libanului, una în apropierea portului maritim din Beirut.

Pentru moment, au fost raportate cel puţin 137 de victime şi peste 5.000 de persoane au fost rănite. Probabil numărul deceselor va creşte, pe măsură ce pompierii caută sub dărâmături.

Mai bine de 300.000 de persoane au rămas fără locuinţe, iar guvernatorul Beirutului, Marwan Abboud, estimează pierderile materiale la 10-15 miliarde de dolari. 

Guvernul a declarat stare de urgenţă în Beirut, pentru o perioadă de două săptămâni.

Premierul Hassan Diab a anunţat că aproximativ 2.750 de tone de nitrat de amoniu erau stocate în depozitul portului din Beirut unde s-a produs explozia care a provocat victime şi daune fără precedent în capitala libaneză. 
 
„Este inadmisibil ca o încărcătură de nitrat de amoniu, estimată la 2.750 tone, să fie prezentă de şase ani într-un depozit fără măsuri de precauţie“, declara premierul în faţa Consiliului Suprem de Apărare reunit în şedinţă de urgenţă.
 
Fizicianul Cristian Presură a explicat în videoul de mai jos cum a fost posibiă explozia îngrăşământului chimic.
 
„Tragic. nu există alte cuvinte. Peste 100 de decese şi peste 4000 de persoane rănite. Cel mai probabil din cauza unor neglijenţe. Deşi poate fi şi altceva la mijloc. Ce s-a întâmplat? În depozitul de la Beirut au stat stocate timp de şase ani 2750 de tone de nitrat de amoniu, cunoscut şi ca azotat de amoniu. El este un îngrăşământ chimic folosit în agricultură. Fără invenţia lui, pământul ar fi putut hrăni doar câteva miliarde de oameni (...)“. 
 
Explicaţiile aici:
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

34 Comentarii

Ionel Marcu
6.08.2020, 17:28:45

Cu aproape 100 de ani în urmă nemții aveau o grămadă de azotat de amoniu ce se întărise, căci e higroscopic, absoarbe apa. Se făcuse ca piatra și s-au gândit să scape de gramada asta ca la mină, fărâmițându-l printr-o mică explozie. A ieșit o mare explozie care le-a spart geamurile până la doi kilometri. Noroc că nu erau nici pe departe 2.750 de tone, doar câteva. De atunci e cunoscută puterea explozivă a azotatului (nitratului) de amoniu. Nu era cunoscută și la Beirut, până acum.

+5 (5 voturi)
COVID-19
6.08.2020, 18:12:12

"...la Beirut au stat stocate timp de şase ani 2750 de tone de nitrat de amoniu.." Asadar, cineva stia ce se afla acolo si a declansat nebunia asta avand poate un anume scop. Din cate am inteles existau mai multe depozite de nitrat de amoniu separate intre ele.

-4 (6 voturi)
Cody F. Rocco
6.08.2020, 18:31:13

e nevoie de un fizician sa explice ce ar trebui sa stie oricine, ca se invata printr-a zecea, parca...

+3 (5 voturi)
nae
6.08.2020, 19:00:05

Prestigiosul fizician Cristian Presură de 49 de ani ; deci la 49 de ani devii automat prestigios, nu mai trebuie nimic altceva ? Ziaristul ( lu'pește) trebuia să ne spună și nouă cu ce se ocupă nenea ăsta prestigios , ca să nu rămânem cu niște nelămuriri . În plus de asta azotatul este o substanță chimică și era normal să vină un chimist prestigios să ne explice cum stă treaba cu explozia asta . Și totuși cea de-a doua explozie , care produce fumul colorat este în același loc cu prima ? Ea pare declanșată de prima explozie , în alt loc. La Mihăilești , când a explodat camionul a fost o singură explozie, nu două .

-1 (11 voturi)
Vacarescu Ienachita
6.08.2020, 19:05:50

" Ce-a fost asta?...ce-a explodat acolo"....socrela in chiloti... De ce ma simt ca la lectia lui Pinochio din clasa a 3-a...."inaintea exploziei mari..a fost o bubuioanta mai mica....cateva explozii micute asa...sooo copii sa nu faceti asa ceva acasa....

-4 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (34)