VIDEO Felix Baumgartner a depăşit, în cădere liberă, viteza sunetului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Azi, Octombrie 14 2012, Felix Baumgartner, paraşutist austriac, a depăşit, în cădere liberă, viteza sunetului! A sărit de la peste 39 kilometri înălţime.

 Am urmărit cu interes azi, în direct, saltul austriacului de 43 ani prin care încerca să stabilească un record de cădere liberă, cât şi un record de altitudine. 

 Evenimentul s-a petrecut în Roswell, statul New Mexico (SUA), acelaşi orăşel binecunoscut pentru incidentul cu OZNul prăbuşit în 1947. 

 Parasutisul a fost ridicat la acea înălţime într-o capsulă purtată de un balon încărcat cu heliu, ascensiune care a durat aproximativ două ore. 

  

 Totul a mers perfect iar Felix Baumgartner a reuşit să stabilească amândouă recordurile:  

 - primul salt al unei fiinţe umane prin care, prin cădere liberă, s-a depăşit viteza sunetului (Mach 1,2) 

 - primul salt al unei fiinţei umane de la cea mai mare înălţime (39 km) 

  

 Această săritură reuşită - căderea liberă a durat puţin peste 4 minute - este rezultatul muncii a peste 7 ani şi a mai multor oameni şi firme implicate (sponsorul principal a fost Red Bull). 

 În această încercare Felix a fost ajutat şi de deţinătorul recordurilor trecute, Joseph Kittinger - un fost pilot şi colonel al armatei americane, care a fost aproape de aceste cifre în 1960. 

  

 Austriacul a mai făcut două încercări de test, una de la 24 km şi alta de la 28 km. 

  

 "Când stai acolo sus gata de salt, devii umil, nu te mai gândeşti la stabilirea de recorduri, nu te mai gândeşti la strângerea de date ştiinţifice," a spus el după săritură. "Singurul lucru pe care ţi-l doreşti e să te întorci în viaţă".  

 "Senzaţia de a depăşi viteza sunetului e greu de descris, pentru că nu am simţit-o", a mai adăugat el. "Costumul spaţial m-a împiedicat să aud bang-ul sonic în momentul depăşirii vitezei sunetului". 

 S-au întrebat unii care e folosul acestui salt pentru omenire.  

 Nu e nici un folos direct, într-adevăr. Dar nici asaltului Everestului nu a avut un folos direct pentru omenire, decât că a împins limitele corpului uman. 

  

 Totuşi, acest salt va avea o contribuţie importantă prin datele ştiinţifice strânse şi care vor ajuta la construirea generaţiei următoare de costume spaţiale cât şi la viitoarele zboruri sub-orbitale turistice (proiectate a avea loc curând, Virgini Galactic fiind una din aceste companii care vor trimite turişti în zboruri sub-oribitale). 

  

 Mai jos aveţi momentele principale ale saltului: 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite