Fertilizarea în vitro a „născut” cinci milioane de copii în 34 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

		    Medicul Robert Edwards, părintele fertilizării în vitro, alături de Louise Brown, primul copil conceput prin această metodă. FOTO: Mediafax
Medicul Robert Edwards, părintele fertilizării în vitro, alături de Louise Brown, primul copil conceput prin această metodă. FOTO: Mediafax

Experţii estimează că s-au născut cinci milioane de copii prin metoda fertilizării în vitro din 1978 până în prezent. Primul copil s-a născut pe 25 iulie şi a primit numele Louise Brown. De atunci, milioane de cupluri infertile au avut şansa de a beneficia de acest tratament.

Cifra reprezintă un motiv de mândrie atât pentru cercetători, cât şi pentru toate cuplurile care au beneficiat sau vor beneficia de această procedură. Fertilizarea în vitro a devenit ceva de care cuplurilor nu le mai este ruşine”, a apreciat directorul programului fertilizării în vitro de la spitalul Hammersmith din Londra, Stuart Lavery.

Cum era şi de aşteptat, tehnologia a evoluat de-a lungul anilor şi rata de succes este tot mai mare şi tot mai multe cupluri apelează la această metodă, scrie site-ul dvice.com. „Bebeluşii sunt la fel de sănătoşi ca cei concepuţi pe cale naturală, iar tehnologia este acum disponibilă în multe ţări. Pe cât de nouă era la început, pe atât de normală este fertilizarea în vitro acum îl lumea medicală”, a afirmat doctorul David Adamson, preşedintele Comitetului Internaţional pentru Monitorizarea Reproducerii Asistate.  

Deşi această procedură a fost boicotată la început din perspectiva eticii şi impactului asupra cuplurilor, medicul Simon Fishel, de la clinica CARE Fertility din Marea Britanie a apreciat că toate eforturile au meritat. „Cifra de cinci milioane justifică toate prin câte am trecut, de la confruntările morale şi legale, la dezbaterile etice şi până lupta pentru acceptarea de către societate a metodei. Este o răsplată bună şi pentru toţi doctorii şi cercetătorii care au muncit pentru a îmbunătăţi tratatamentul”, a mai spus acesta.

Prima fertilizare în vitro a fost realizată de medicul britanic Sir Robert Geoffrey Edwards şi pentru aceasta a primit premiul Nobel în 2010. Acest tip de fertilizare presupune că ovulul femeii este fertilizat în laborator, iar în 72 de ore este transferat în uterul mamei pentru a fi dusă sarcina până la capăt. Rata actuală de succes este de 32% din fiecare embrion transferat.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite