FOTO Cele mai spectaculoase fotografii din spaţiu din 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre pozele alese de revista National Geographic FOTO ESO
Una dintre pozele alese de revista National Geographic FOTO ESO

National Geographic a realizat un top al celor mai bune imagini din spaţiu pe anul ce tocmai se încheie. Selecţia aduce în prim-plan corpuri cereşti care nu pot fi văzute cu ochiul liber sau măcar în lumina vizibilă. Părerea specialiştilor contează, astfel că lista celor mai bune fotografii din spaţiu pe anul 2012 este completată de părerile editorului foto Chris Combs.

Nebuloasa Helix

Structura complexă a Nebuloasei Helix, văzută în luna ianuarie, este considerată a fi una dintre cele mai bune poze National Geographic. Lumina vizibilă acoperă o mare parte a detaliilor. Vizualizarea sub infraroşu realizată de telescopul VISTA al Observatorului European Sudic a dezvăluit gaz rece în inele, precum şi un halou de gaz slab răspândit, care se extinde la cel puţin patru ani-lumină de la nucleul stelei.

„Această imagine din adâncul spaţiului are un sens neobişnuit al măsurii: punctele luminoase individuale plasate pe întreaga imagine îi dau un aspect 3D de profunzime, în timp ce detaliile fine ascund adevărata dimensiune a acestei nebuloase planetare”, aceasta a fost motivaţia editorului foto Chris Combs pentru alegerea acestei fotografii drept una dintre cele mai bune.

Tura de noapte”

O fotografie cu expunere prelungită surprinde „tura de noapte” a stelelor în timp ce aurolele boreale aprind cerul de peste Peninsula Mornington din Australia. „Aceasta este o fotografie pur şi simplu frumoasă care înfăţişează drumul parcurs de o stea. Îmi plac culorile vii de pe orizont şi prim-planul subevaluat(...)”, a declarat acelaşi Chris Combs.

Spectacolul din Sud

„Cocoţaţi” deasupra Pământului, în luna martie astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională au putut să captureze în aceeaşi poză zorii de zi(stânga) şi aurore boreale pe timp de noapte. „Îmi place modul cum această fotografie ne dă senzaţia a ceea ce ar trebui să vezi pe fereastra unei staţii spaţiale în fiecare zi.”

Mătura vrăjitoarei

Această imagine a rămăşiţelor unei supernova denumită „Mătura vrăjitoarei” arată ceea ce a mai rămas dintr-o stea a Căii Lactee care a explodat acum câteva mii de ani. Face parte din Nebuloasa Veil, una dintre cele mai mari supernova care a dispărut. Se găseşte undeva la 1.400 de ani-lumină în constelaţia Cygnus.

Aurora arctică

Cea mai faimoasă formaţiune luminoasă a Pământului „atârnă” deasupra unui peisaj sarturat de strălucirea unei luni pline în Longyearbyen, Norvegia, în luna iunie. Fotograful care a trimis această poză către National Geographic în cadrul concursului „Poza ta”, spune că acesta este cel mai frumos spectacol de lumini nordice pe care le-a văzut vreodată.

Marte cea îngheţată

Poate părea că cineva a sculpat un porumbel în nisipul marţian. Dar această imagine de la Mars Reconnaissance Orbiter al NASA din luna aprilie, ne dezvăluie dune „sculpatate” natural în zona de nord a Planetei Roşii ce sunt acoperite de gheaţa care se topeşte.

Eclipsa zâmbitoare

O eclipsă solară transformă discul solar într-un „rânjet” portocaliu peste Gumaca, în insulele Filipine, în luna mai. Deşi soarele este parţial acoperit, aşa-numita eclipsă circulară a dus la creerea unui „inel de foc” pentru cei ce priveau cerul în unele părţi ale Asiei şi ale vestului Statelor Unite ale Americii. „Evocă acelaşi mister pe care pământenii l-au simţit pentru mii de ani atunci când soarele a devenit lent întunecat pe timpul unei eclipse.”

Autoportret spaţial

Astronautul Edwin „Buzz” Aldrin îşi face o poză în timp ce „merge” prin spaţiu în cadrul misiunii NASA Gemini 12 din noiembrie 1966. Lansată în ianuarie, imaginea alături de altele de acest fel face parte din miile de scanări cu rezoluţie înaltă care sunt create ca parte a proiectului Arhiva Digitală Online a Misiunii Gemini. „Multe poze ale astronauţilor îmbrăcaţi în costumul specific nu le arată faţa. Îmi place sentimentul de umanitate din această poză, chiar dacă mare parte a feţei lui este acoperită de umbră”, spune Chris Combs.

Casca lui Thor

Înainte de a se alătura celor de la „The Avengers”, Thor ar trebui să îşi recupereze casca care pluteşte în spaţiu la 15.000 de ani-lumină distanţă. Casca lui Thor este o nebuloasă ce se găseşte în constelaţia Canis Major. Fotografia ne arată un nor cosmic de praf şi gaz sub forma unei căşti cu aripi, din cauza revărsării de radiaţii cauzate de stelele masive din interior. „Este o fotografie atât de frumosă, cu o complexitate plină de satisfacţii; cu cât de uiţi mai mult, cu atât vei descoperi mai multe detalii.”

Frumuseţea inelată

O vedere spectaculoasă a inelelor lui Saturn, compuse din ghaţă şi roci, ce a fost făcută de la o distanţă de aproximatic 2.4 milioane de kilometri în luna august a acestui an, cu ajutorul unei camere cu unghi larg. „Umbrele adânci şi contrastul ridicat al acestei imagini elegante îmi reamintesc de o fotografie alb-negru de gelatină.”

Focuri de artificii solare

Un anume tip de explozie solară numită ejecţie coronală de masă a trimis radiaţii solare dintre Soare spre Pământ cu o viteză de 900 de mile pe secundă, după cum arată şi imaginea lansată de NASA pe 17 septembrie. Radiaţiile nu au lovit Pământul, dar au lovit câmpul magnetic al acesteia, producând aurore pe cerul din anumite părţi ale lumii.

Mări înfloritoare”

Urmele erupţiei de fitoplancton dau naştere unei forme asemănătoare cu cifra opt în sudul Oceanului Atlantic, la mai bine de 600 de kilometri de insulele Falkland, după cum imaginile de satelit ale Agenţiei Spaţiale Europene au surprins în luna ianuarie. Fitoplanctonul constituie baza lanţului trofic marin, fiind compus din organisme microscopice. Diferite tipuri şi cantităţi de fitoplancton apar diferit în nuanţte de albastru şi de verde.

Norii inelaţi

Norii care se ridică asemenea unor inele de fum pe un fundal acoperit de stele în luna martie, fiind rezultatul lansării de rachete al NASA pentru a studia fluxul cu jet de nivel superior. „Un profesor de fotojurnalism a subliniat odată faptul că cele mai bune fotografii ale unui eveniment pot apărea înainte ca acesta să înceapă sau la fel de bine după ce acesta se termină. Acesta este un exemplu perfect!”

Fantezie triplă

Trei stele, printre care şi pitica roşie Gliese 667 C veghează deasupra „super-Pământului” în viziunea unui artist. „Acestă ilustrare face o treabă bună în a arăta similarităţile şi diferenţele dintre această exoplanetă şi Pământ.”

Autoportret al robotului

Singur pe Marte, robotul Curiosity al NASA şi-a făcut o poză în ziua de Halloween, poză ce este alcătuită din 55 de cadre de înaltă rezoluţie. Cadrele au fost realizate în „Rocknest”, locaţia din Craterul Gale de unde s-au luat primele probe de pământ marţian. Patru astfel de săpături rămân vizibile.

Craterul-pâlnie

Solul marţian este decorat cu un crater ce seamănă cu un pâlnie. Acesta arată destul de bine cu deltele de pe Pământ, care e formează atunci când apa curge printr-un canal spre o suprafaţă mult mai mare cu apă, la fel cum s-a întâmplat cu Delta Nilului în Egipt. Pe măsură ce apa se întinde, se mişcă lent şi depune sedimente se ajunge la formarea unei structuri asemănătoare cu o pâlnie. „M-aş fi putut uita la bogăţia detaliilor din această imagine toată ziua.”

Leagănul cu stele

Cea mai detaliată vedere cu infraroşu a Nebuloasei Carina a fost realizată de telescopul Observatorului European de Sud. Această pepinieră stelară se află la 7.500 de ani-lumină de Pământ şi este „casa” a celor mai numeroase, strălucitoare şi masive stele cunoscute. Radiaţiile de la stelele tinere şi fierbinţi caizează ca nebuloasa să strălucească în lumina vizibilă.

image

O călătorie de rămas-bun

Ultima dintre cele cinci navete spaţiale ale programului spaţial al SUA, Endeavour, a fost scoasă din uz în septembrie şi a făcut ultima să călătorie în aer spre Muzeul de Ştiinţe din California. Endeavour era cea mai „tânără” din flota de navete, fiind construită după explozia din 1986, imediat dupp lansare, a rachetei Chalenger. „Ce privelişte! Au existat multe fotografii ale retragerii navetelor spaţiale, dar puţine sunt la fel de atrăgătoare ca aceata.”

Câmpul de stele

Fotografia realizată de fotograful turc Tunç Tezel, în apropiere de oraşul Bursa din Turcia arată câmpurile de stele ale Căii Lactee deasupra unei văi luminată artificial. „Îmi place modul în care această vedere a Căii Lactee ne arată un peisaj convingător. De asemenea, ne face atenţi la problemele cauzate de poluare.”

Saturn cea furtunoasă

Imaginea surprinsă de la 400.000 de kilometri distanţă de naveta-robot Cassini arată un vortex format din norii se învârt în jurul polului nord al lui Saturn pe data de 27 noiembrie. „Această imagine îţi dă acea impresie a adevăratei puteri a unei furtuni. Nu pot decât să-ţi imaginezi cum ar fi să experimetezi un astfel de lucru de la sol. Visuri plăcute!”

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite