Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

FOTO Proteza imprimată 3D care va putea înlocui gipsul medicinal

0
30 Jun 2013 14:22:01
Autor: Vlad Andriescu
Aşa ar arăta proteza pe un braţ afectat FOTO Jake Evill
Aşa ar arăta proteza pe un braţ afectat FOTO Jake Evill

Jake Evill de la Universitatea din Wellington din Noua Zeelandă a realizat cu ajutorul unei imprimante 3D ceea ce ar putea fi înlocuitorul gipsului folosit în cazul fracturilor. Designul său este unul elegant şi care a fost numit "exoschelet".

Cortex este un prototip momentan, realizat cu ajutorul unei imprimante 3D. Faţă de gipsurile tradiţionale, grele, care nu permit respiraţia pielii şi care se murdăresc, Cortex are un design ca o pânză de păianjen, realizat după modelul braţului.

Cum se va realiza totul? Pacientul va fi examinat, se va stabili ce fractură are la oase, iar braţul îi va fi scanat 3D. Un software va determina forma perfectă pentru exoscheletul care va fi montat, cu un suport concentrat în jurul fracturii, spre deosebire de gipsul tradiţional. Atunci, piese din poliamidă vor fi printate instantaneu şi prinse împreună, prin clipsuri care nu vor fi scoase până în momentul când braţul se vindecă. Evident, materialele vor fi reciclabile, spre deosebire de proteze tradiţionale de acum.

"Printarea 3D durează trei ore. Odată cu dezvoltarea printării 3D, vom vedea o reducere a preţurilor", a declarat Evill pentru Dezeen.

Mai multe imagini cu proiectul pot fi găsite în galeria foto.


 

Citeşte mai multe despre imprimantele tridimensionale: 

VIDEO Microbateriile printate 3D ar putea fi folosite pentru a alimenta roboţi minusculi sau implanturi medicale

Cercetătorii americani, împreună cei coreeni, au creat o baterie de dimensiunile unui firicel de nisip, folosindu-se de tehnologia de imprimare tridimensională, potrivit Cnet.
 
Obiectele imprimate 3D vor fi de câteva zeci de ori mai rezistente. Cercetătorii au creat o nouă structură pentru acestea
 
Câţiva cercetători de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) vor să sporească rezistenţa caselor sau obiectelor create cu o imprimantă 3D. Ei s-au inspirat de la o structură întâlnită în mod obişnuit în oameni şi alte animale, şi au reuşit să o facă de câteva zeci de ori mai bună.
 
 
Tehnologia imprimării tridimensionale ar putea deveni nu numai mai ieftină, dar dispozitivele ar putea arăta chiar frumos din punct de vedere estetic. Un proiect pe Kickstarter atrage numeroase fonduri, deşi mai are 13 zile până la finalizarea campaniei.
 
 
O echipă de absolvenţi ai Universităţii Berkley au creat un aparat care permite oricui să creeze sculpturi tridimensionale. Inventatorii vor să facă tipărirea tridimensională disponibilă maselor, potrivit CNet.
 
 
O firmă de design numită Mataerial a realizat prima imprimantă 3D care reuşeşte să printeze suprafeţe fără să se ajute de gravitaţie şi fără o placă de construcţie în interiorul gadgetului.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările