articolul anterior articolul urmator

Foto. Video. Câteva concluzii inginereşti asupra efectelor cutremurului din Taiwan

9
6 Feb 2016 23:27:13
Lulea Marius Dorin
Clădirile s-au prăbuşit ca urmare a unor defecte de concept/execuţie, seismul fiind unul de mică intensitate
Clădirile s-au prăbuşit ca urmare a unor defecte de concept/execuţie, seismul fiind unul de mică intensitate

9 Comentarii

Caius Iulius Caesar
6.02.2016, 23:55:10

Foarte corecta si pertinenta analiza dumneavoastra, domnule inginer Dorin Lulea. Eu constat acelasi lucru, scos strident in evidenta si de tragedia de la Colectiv: o pierdere accentuata de competenta a celor trei factori implicati: investitorul (beneficiarul), proiectantul si constructorul pe fondul paradoxal al cresterii numarului de reglementari si normative, precum si al numarului avizelor/acordurilor necesare pentru autorizarea executiei. In loc sa se mareasca exigenta si profesionalismul, se mareste birocratia ! Cu stima

+1 (1 vot)
Iulian Arion
7.02.2016, 09:16:51

Din fotografiile clădirilor răsturnate sau care au coapsat strivind parterul rezultă lipsa armăturii la fundaţie. Exemplul turces este sugestiv. Şi la ei este la fel. Cartea tehnică trebuie să conţină fotograia de ansambul, cu identificarea vecinătăţilor, a următoarelor: adâncimea la care se toarnă subradierul, radierul, fundaţia cu armătura. Acestea sunt puncte de staţionare obligatorii la care inspectorii pentru calitatea în construcţii trebuie să fie prezenţi. Astfel de inspectori trebuie să fie doar ingineri constructori. Trebuie luaţi din primării şi trecuţi în subordinea Inspectoratului pentru calitatea in construcţii. Toate, absolut toate construcţiile ridicate după 1990 trebuie experizate de universităţile de construcţii în privinţa mărcii de beton folosite (determinarea ultrasonica a modulului de elasticitate al fundaţiei, grinzilor şi stâlpilor) şi prin radiografierea fundaţiei pentru a evidenţia tipul armăturii: este aceea din proiect sau e diferită. Unde se constată nereguli trebuie aplicată legea. Aceasta prevede pedeapsa cu închisoarea, consolidarea clădirii pe cheltuiala constructorului. PS. Dezvoltatorul imobiliar refuză de obicei să dea un exemplar al cărţii tehnice preşedintelui asociaţiei de locatari, iar la primărie mituieşte funcţionarii să o menţină "secret". Legea trebuie să oblige dezvoltatorul să furnizeze beneficiarului, fiecărui beneficiar, câte un exemplar al cărţii tehnice a imobilului, în format scris, pe cheltuiala sa. De asemenea primăria trebuie obligată să le scaneze şi să le menţină disponibile on line.

Iulian Arion
7.02.2016, 09:19:32

Va cer iertare pentru multitudinea greşelilor de ortografie. Vina îmi aparţine în totalitate. N-am nicio scuză pentru neglijenţa crasă.

Cezar
7.02.2016, 10:15:56

Este bine de stiut ce ne asteapta. Articolul este scris pentru a sensibiliza populatia si autoritatile. Singura reactie pe care am observat-o este ca au fost rezervate o gramada de locuri in cimitir pentru astfel de eveniment. Nu sunt ironic si nici macar nu-mi permit sa glumesc cu astfel de afirmatii, acesta este adevarul.

Rabindranat Tagore
7.02.2016, 11:48:50

Excelent articol ! Excelent comentariul d-lui ARION ! Varianta româneasca a sindromului "SÂPÂTORUL DE ȘANTURI - PROECTANT SI CONSTRUCTOR DE PODURI SUSPENDATE PE CABLURI" v-a produce (in viitor) și victime