FOTO VIDEO Cum foloseşte „National Geographic“ drone şi roboţi pentru cele mai bune imagini cu leii din Africa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tehnologia îi aduce pe fotografi mai aproape de viaţa animalelor din junglele africane. FOTO Michael Nichols/National Geographic
Tehnologia îi aduce pe fotografi mai aproape de viaţa animalelor din junglele africane. FOTO Michael Nichols/National Geographic

„National Geographic“ rămâne un nume de referinţă în ceea ce priveşte fotografiile realizate în sălbăticie, printre cele mai mari sau sângeroase animale. Acum, fotografii celebrei publicaţii se folosesc de drone şi roboţi pentru a ajunge cât mai aproape de subiectul lor şi pentru a captura într-un aparat foto momente memorabile şi spectaculoase.

Michael Nichols, fotograf al „National Geographic“, a petrecut ultimii doi ani în Tanzania, printre lei şi alte animale sălbatice. Din iulie 2011, Nichols încearcă să surprindă cele mai bune momente ale animalelor sălbatice din câmpia Seregenti. Luna aceasta, colecţia sa de fotografii cu leii de acolo a ajuns în paginile „National Geographic“. The Verge a realizat o poveste despre aceste momente petrecute de fotograf în Africa.

fotografii lei africani foto national geographic

Ideea din spatele poveştii publicate de „National Geographic“ este de a prezenta lumea acestor animale într-o notă mai aprofundată, iar această meserie l-a învăţat pe Nichols cum să se poarte în preajma acestor lei. „Nu vrei să te uiţi de sus la aceste animale. Urăsc asta, este sfidător pentru ele“, a declarat fotograful într-un interviu publicat de revistă. Asta l-a făcut să-şi regândească modul în care face poze şi nu doar să recurgă la aparate foto cu lentile zoom.

Împreună cu Nathan Williamson, Nichols a trimis un robot controlat de la distanţă pentru a surprinde leii. Robotul a fost creat de SuperDroid Robots, o companie din Carolina de Nord, SUA, şi a returnat fotografii cu animalele de la nivelul solului şi de la o distanţă care ar prezenta multe probleme pentru oameni. Din cer, cei doi supravegheau câmpia cu o dronă creată de compania germană MikroKopter. Pe aceasta a fost montată o cameră Canon nemodificată.

Meseria care face din noapte zi

Leii dorm ziua şi vânează noaptea, astfel că şi echipa „National Geographic“ a trebuit să se adapteze stilului lor de viaţă. Au lucrat în întuneric şi au luminat peisajul cu lumini infraroşii de pe maşina lor. Astfel, au ajuns să realizeze scene foarte bune, fără a-i deranja însă pe lei. Dar asta nu s-a făcut fără greşeli.

„La un moment dat ne bucuram că am surprins cu drona o cireadă de zebre, dar am descoperit mai târziu că doar am fotografiat o grămadă de pietre“, a afirmat Williamson. Per total, Nichols a realizat 240.000 de fotografii şi Williamson aproximativ 200 de ore de videoclipuri. „La început, erau precauţi, dar după 5-6 ture adormeau fără să-l mai bage în seamă“, a afirmat Williamson despre cum au fost primele momente când robotul a fost trimis să facă poze.

Leii sunt atât încrezători, cât şi prevăzători cu consumul de energie. Deşi conştientizau că robotul are legătură cu maşina verde parcată la ceva distanţă, niciodată nu l-au perceput drept o ameninţare“, a detaliat Nichols cum s-a integrat aparatura lor în peisajul leilor. Tehnologia le-a oferit ocazia de a fotografia aceste animale într-un mediu neafectat de vreun om. 

Anii petrecuţi cu leii din câmpia Seregenti s-au materializat în acest proiect interactiv.

Vă aşteptăm să discutăm pe Tech Adevărul pe Facebook

Află mai multe despre proiectele „National Geographic“:

GALERIE FOTO National Geographic la 125 de ani: a adus istoria şi ştiinţa la o pagină de revistă distanţă

FOTO Cele mai frumoase imagini din lume, din acest an

„Transilvania, tărâmul de basm, aproape medieval, unde femeile cos broderii, iar bărbaţii construiesc case de la zero” 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite