Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii s-a micşorat. Ce spun cercetătorii

14
8 Oct 2019 05:47:48
Autor: Alex Rizea
foto captură youtube
foto captură youtube

Stratul de ozon de deasupra Antarcticii necesită supraveghere continuă, este mesajul Dr. Jonathan Shanklin, unul dintre cercetătorii care au analizat prima dată subţierea stratului de ozon în anii '80, relatează BBC.

Ozonul absoarbe lumina ultravioletă emisă de Soare, protejând oamenii, plantele şi animalele de radiaţiile care pot provoca arsuri şi cancer.

În acest an, gaura din stratosferă, aflat[ deasupra continentului alb, este mai mică decât a fost în ultimele trei decenii.

Dr. Jonathan Shanklin a spus că această informaţie este binevenită.

Îmbunătăţirea nivelului stratului de ozon se poate datora unui fenomen neaşteptat de încălzire a temperaturii la mari altitudini, dar care se poate întâmpla ocazional.

„Ar fi pripit dacă am spune că problema stratului de ozon este rezolvată, pentru că nu e aşa. Pentru a putea privi la ameninţările globale ne trebuie o analiză pe termen lung.” a spus Dr. Shanklin.

Dr Shanklin, Joe Farman şi Brian Gardiner au fost primii care au descoperit subţierea stratului de ozon de deasupra Antarcticii, în 1985. Descoperirea a făcut doar să confirme unele teorii ale altor cercetători şi a dus la stabilirea Protocolului de la Montreal.

Tratatul internaţional a fost conceput pentru a proteja stratul de ozon prin oprirea treptată a producţiei mai multor substanţe considerate responsabile pentru distrugerea sa precum cele care conţineau clor şi brom şi care erau folosite ca agenţi frigorifici, agenţi de curăţare sau combustibili pentru aparate de aer condiţionat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Oscar La Fontaine
8.10.2019, 08:04:38

Hopa, deci încălzirea globală e un mare fâs!

-1 (9 voturi)
Stefan din Nord
8.10.2019, 09:06:43

Nu-i nici un fass . De ce se topesc ghetarii in ritm accelerat ? De ce creste nivelul oceanelor, unele insule formate din roci coralifere din Pacific fiind in pericol sa fie acoperite de apele oceanului ? De ce se dezgheata permafrostul din zonele arctice din America si Asia ?

0 (6 voturi)
Realist
8.10.2019, 09:22:26

Hopa, esti analfabet (stiintific) ! N-are nicio legatura stratul de ozon cu incalzirea globala !

+2 (6 voturi)
staciu dan
8.10.2019, 09:12:50

Ups, si amu greta energeta nu mai are motiv sa chiuleasca de la scoala? De premiul nobel pt chiulit sa nu mai vb ... No pai ce ne facem acum, tre sa trimitem printesa climei inapoi sa invete ? No amu chiar ca-i bai!

+2 (6 voturi)
IlieTM
8.10.2019, 14:09:28

Prima problemă este că gaura de ozon nu se extinde niciodată dincolo de Antarctica și apare doar iarna, când nu există lumina soarelui. Ozonul este creat în atmosfera superioară de lumina soarelui.De îndată ce soarele revine peste Antarctica, gaura de ozon dispare. Ozonul din stratosfera Pământului este creat de lumina ultravioletă care lovește molecule obișnuite de oxigen care conțin doi atomi de oxigen (O2), care le împart în atomi individuali de oxigen (oxigen atomic); oxigenul atomic se combină apoi cu O2 neîntrerupt pentru a crea ozon, O3. Molecula de ozon este instabilă (deși, în stratosferă, de lungă durată) și când lumina ultravioletă lovește ozonul se împarte într-o moleculă de O2 și un atom individual de oxigen, un proces continuu numit ciclul ozon-oxigen. Chimic, acest lucru poate fi descris ca: O2 + ℎνuv → 2 O O + O2 ↔️ O3

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (14)