Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Google Arts & Culture deschide accesul virtual către Peştera Chauvet

0
27 Feb 2020 19:42:07
Autor: Otilia Andrei
Peştera Chauvet. FOTO Profimedia
Peştera Chauvet. FOTO Profimedia

Peştera Chauvet din Ardèche (Franţa) este locul care găzduieşte cele mai vechi forme ale artei umane. Descoperită în 1994, a revoluţionat modul în care înţelegem creativitatea umană.

Prin picturile ei, care descriu animale preistorice şi oameni, peştera Chauvet a fost supranumită „Capela Sixtină preistorică” şi a primit statutul de patrimoniu mondial UNESCO în 2014. 

Peştera a fost închisă publicului încă din 1994, pentru a conserva operele de artă fragile, care au supravieţuit timp de 36.000 de ani. Începând din această săptămână, oricine poate vizita digital peştera Chauvet şi operele sale de artă preistorică, pe platforma Google Arts & Culture, în cadrul unui proiectului „Chauvet: Meet Our Ancestors”, realizat în parteneriat cu “Syndicat Mixte de la Grotte Chauvet”.

Ce oferă proiectul „Chauvet: Meet Our Ancestors”:

  • 54 de expoziţii, cu 350 de piese de artă digitalizate
  • Expoziţii online pe teme conexe, care caută răspunsuri la întrebări precum „De ce desena omul preistoric în peşteri” şi „Cine era omul de Cro-Magnon?”. Acestea şi altele ilustrează de ce şi cum Chauvet găzduieşte una dintre primele capodopere ale umanităţii şi oferă detalii despre viaţa din urmă cu 36.000 de ani
  • Tehnologia permite un nou mod interactiv de a explora şi experimenta peştera şi frescele ei:
    • 6 modele 3D ale picturilor rupestre, inclusiv spectaculoasa frescă cu cai sau craniul de urs lăsat în peşteră în urmă cu 36.000 de ani de locuitorii ei
    • O expoziţie de tip realitate augmentată a picturilor rupestre (disponibilă din aplicaţia Google Arts & Culture)  
    • O aplicaţie de realitate virtuală (disponibilă în Steam VR) care te ”transportă” în peştera Chauvet
  • O integrare a realităţii augmentate cu Google Search, ce permite tuturor care caută peştera să o exploreze în acest fel.

Dată fiind natura fragilă a picturilor rupestre, datele din peştera Chauvet au fost colectate prin scanare cu laser şi fotogrammetrie, începând cu 2006. Fotogrammetria este o tehnologie care realizează modele tridimensionale plecând de la fotografii bidimensionale. Împreună cu inginerii de la Google Arts & Culture, toate aceste date au fost integrate pentru a realiza modele de realitate augmentată şi realitate virtuală.

Platforma Google Arts & Culture este disponilă gratuit pe desktop sau ca aplicaţie iOS şi Android.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii