Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Google a atins supremaţia cuantică: primul calculator care rezolvă probleme imposibile

9
21 Sep 2019 13:00:29
Autor: George-Andrei Cristescu
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Gigantul Google susţine că a construit primul calculator cuantic care poate efectua calcule ce depăşesc capacitatea celor mai bune supercomputere din prezent.

Procesorul computerului a efectuat în doar trei minute şi 20 de secunde un calcul pentru care pentru cel mai avansat computer actual, „Summit“, ar avea nevoie de 10.000 de ani. Informaţia se regăseşte într-un document al specialiştilor Google care a fost postat şi apoi înlăturat de pe un site al NASA, dar obţinut de Financial Times
 
Cercetătorii au concluzionat că a fost atinsă „supremaţia cuantică“, ceea ce înseamnă capacitatea calculatoarelor cuantice de a efectua calcule care anterior au fost imposibile.
 
„Această accelerare semnificativă în raport cu algoritmii clasici cunoscuţi oferă o atingere experimentală a supremaţiei cuantice în privinţa unei sarcini de calcul şi anunţă începutul mult anticipatei paradigme de programare. Din ceea ce ştim, acest experiment marchează primul calcul care poate fi efectuat doar pe un procesor cuantic", au scris autorii.
 
Sistemul poate efectua un singur calcul, extrem de tehnic, astfel că mai sunt necesari ani până la utilizarea computerelor cuantice pentru rezolvarea unor probleme la nivel practic, spun specialiştii. 
 
Deşi există deja prototipuri ale aşa-numitelor computere cuantice, dezvoltate de companii precum IBM sau de start-up-uri, acestea pot efectua aceleaşi sarcini ca cele realizate de computerele clasice, doar că mai rapid. 
 
Dacă vor putea fi construite la scară largă, computerele cuantice vor valorifica funcţii care depăşesc fizica clasică, oferind avansuri exponenţial în puterea de calcul. Un raport elaborat în anul 2018 de Boston Consulting Group arată că acestea ar putea "schimba mizele în domenii precum criptografia sau chimia (în ştiinţele practice, agricultură şi industria farmaceutică), în plus, în inteligenţa artificială, în deprinderea de cunoştinţe de către sistemele automatizate, în logistică, producţia industrială, finanţe şi energie".
 
Alţi specialişti au avertizat că supremaţia cuantică nu trebuie supralicitată, argumentând că sistemele cuantice nu vor depăşi rapid computerele tradiţionale, astfel că nu va fi o revoluţie a programării computerizate.
 
Google nu a făcut niciun comentariu pe această temă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

NemStomac
21.09.2019, 14:13:11

Si va folosit pentru cenzura. URA!!!!

-5 (13 voturi)
Smeritu Pahomie
21.09.2019, 16:33:10

....bineinteles ca monitorizarea a 7 miliarde de sclavi ai Planetei Pamant necesita viteze imense de procesare si de memorare a datelor sub toate aspectele....fiecare individ are fisa proprie de Cazier Judiciar....

-2 (12 voturi)
#CIA
21.09.2019, 14:21:10

Interesant. U.S.A este ceam mai avnasata tara din toate punctele de vedere. Acest anunt nu se putea faca fara aprobarea in prealabil a N.S.A..asa ca.....astept reactia , marelui smecheras si astrolog profesionist.............Trump !! Imi pot imagina ce va declara, aparand tzantos la pupitrul din Casa Alba, si cu "sharmul" lui inconfundabil va incepe sa turuie......dar mai bine il las pe dansul..:))))))))))))) Oricum, deja Putin a facut pe el in izmene si sau colorat asa de tare,... incat mirosul se simte deja....:))))))))

+13 (19 voturi)
mindrescu costel
21.09.2019, 17:35:46

vai ! nu cred nu sunt maimutele de stepa e un fake montat de pacatosii de americani

+4 (4 voturi)
Dan Petru
21.09.2019, 18:42:42

Contextu', tata, contextu'. Guvernu' SUA a cheltuit 325.000.000 dolari pentru contractu' ce-a permis construirea "Summit". Iar acu' a venit Google si-a declarat c-a construit o scula de 10.000 ori mai puternica. Probabil cu investii mai mari de 325 milioane da' cu rentabilitate mult mai mare. Asta in afara de faptu' ca IBM au dat pe goarna pe la inceputu' anului cum c-ar fi realizat si ei o scula cuantica din asta, doar ca nu atat de performanta ca aia cu care se lauda Google. In mod sigur si scula aia e mai eficienta fata de investitia guvernului. Concluzia : bah, guvenule SUA, sari cu banu' si-ti facem noi o super-scula electronica cum n-a avut nimeni. Iar daca nu-ti facem macar ii ofticam pe cioloveci.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (9)