Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Google a folosit AI pentru a recrea trei picturi ale lui Gustav Klimt arse de nazişti

4
16 Oct 2021 13:25:08
Autor: Adrian Pogîngeanu
Pictura Medicină al lui Gustav Klimt.
Pictura Medicină al lui Gustav Klimt.

În 1945, în ultimele luni ale celui de-al doilea război mondial, un castel din Austria care adăpostea un număr mare de opere de artă a fost cuprins de flăcări. Naziştii au folosit castelul ca depozit pentru lucrări de artă, iar istoricii cred că aceştia l-au incendiat intenţionat.

Trei dintre picturile despre care se crede că au fost distruse au fost aşa numitele Picturi ale Facultăţii, opere importante ale lui Gustav Klimt, intitulate „Medicină”, „Filosofie” şi „Jurisprudenţă”.
 
Klimt este artistul austriac cel mai cunoscut pentru picturile sale din ”perioada de aur”, în special pentru Sărutul. Tot ce a mai rămas din cele trei Picturi ale Facultăţii sunt fotografii alb-negru.
 
Muzeul Belvedere din Viena în parteneriat cu Google Arts & Culture a folosit tehnici de învăţare automată pentru a recrea cum ar fi arătat picturile. Proiectul face parte dintr-o nouă platformă online dedicată lui Klimt, care permite celor interesaţi să exploreze viaţa artistului, impactul, lucrările mai puţin cunoscute, catalogul în AR (realitate augmentată) şi proiectul Faculty Paintings.
 
Cercetătorii au preluat contribuţii din mai multe surse pentru a crea un algoritm care să coloreze picturile în moduri în care experţii Klimt cred că ar putea fi reprezentări exacte ale originalelor. 
 
 
O sursă au fost articolele din ziare care descriau culorile, cum ar fi un verde vibrant pentru cer în „Filosofie”. Cealaltă au fost lucrările lui Klimt create în acelaşi timp cu cele trei, au fost introduse picturi din aceeaşi perioadă, în programul cu AI (inteligenţă artificială).
 
Puteţi urmări în clipul video de mai sus cum au procedat cercetătorii.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Geo Geo
16.10.2021, 15:45:07

Chiar este interesant.

+2 (2 voturi)
Decebal Burebista
16.10.2021, 17:26:16

poate reuşeşte goagălu' să recreeze şhi Drezda de hânainthe de 15.02.1945......

-7 (7 voturi)
Olteanu Dan
17.10.2021, 01:41:22

Dresda trebuie sa astepte la rand dupa Varsovia, Rotterdam si Coventry.

Subscribe now for unlimited access
17.10.2021, 14:56:15

picturile nu au fost arse de nazisti, ei le au strans sa la valorifice ele au fost incarcate in camioane si luate de baietii destepti unii au luat-o apoi spre vest, altii spre est

-4 (6 voturi)
Modifică Setările