Google pregăteşte un sistem care să poată prezice moartea unui pacient

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avansările în ceea ce priveşte inteligenţa artificială ale echipei „Medical Brain” ar putea să-l ajute pe gigantul american Google să se implice şi pe piaţa sănătăţii, relatează Bloomberg.

O femeie cu un diagnostic grav, cancer la sân, în stadiu terminal, a mers la spital cu plămânii înecaţi de lichide. A fost consultată de doi medici şi a făcut o radiografie. Computerele spitalului i-au citit semnele vitale şi au estimat că femeia are 9,3 % şanse să moară în timpul petrecut aici.

Un nou tip de algoritm, creat de Google a interpretat altfel datele biologice ale femeii şi a estimat o probabiliitate de 19,9 % şanse de deces. Pacienta a murit în decurs de câteva zile.

Cazul morţii femeii neidentificate a fost publicat de Google în mai, într-o lucrare de cercetare care scoate în evidenţă potenţialul, în domeniul sănătăţii, al reţelelor neurale, un software de inteligenţă artificială, care este foarte eficient în folosirea informaţiilor, cu scopul de a învăţa şi îmbunătăţi. Google a creat un instrument care ar putea să prevadă cât timp au nevoie pacienţii să stea în spitale, care sunt şansele de a se interna din nou sau care e probabilitatea de a muri.

Ceea ce i-a impresionat cel mai mult pe experţii din domeniul medical a fost capacitatea Google de a filtra informaţiile care înainte nu erau accesibile: notiţe din documente pdf sau din tabele vechi. Reţeaua neurală a acumulat toate aceste informaţii şi, după ce le-a analizat, a început să emită predicţii la o viteză şi cu o precizie mult mai mari decât sunt capabile tehnicile actuale.

Spitale, medici şi alţi furnizori de servicii medicale s-au străduit timp de ani de zile să folosească într-un mod mai eficient rapoartele şi datele medicale. Mai multe informaţii scoase în evidenţă la momentul potrivit pot salva vieţi sau, cel puţin, pot ajuta cadrele medicale să petreacă mai puţin timp urmărind hârtii şi mai mult pe tratarea efectiva a pacientului.

Jeff Dean, şefului departamentului AI al Google, a declarat pentru Bloomberg că următorul pas este de a muta sistemele predictive în clinici. Unitatea de cercetare medicală a lui Dean lucrează la o serie de instrumente de inteligenţă artificială care pot prezice simptome şi boli, cu un mare nivel de acurateţe.

Abordarea Google este una în care maşinăriile învaţă să analizeze informaţiile singure, evolutiv, reţinând care date sunt relevante şi care nu, spre deosebire de software-ul actual care este codat, în mare parte, manual. Dean işi imaginează că sistemul AI va îndruma medicii către anumite tratamente şi diagnostice.

Cu tot optimismul asupra potenţialului pe care Google îl are, a folosi inteligenţa artifială pentru a îmbunătăţi sistemul de sănătate este o mare provocare. Alte companii, îndeosebi unitatea Watson a IBM, au încercat să aplice inteligenţa artificală în domeniul medicinei , dar au avut un succes destul de limitat, cheltuielile fiind foarte mari şi rambursarea plăţilor greoaie.

Pentru proiectele recente de cercetare, Google a semnat înţelegeri cu Universitatea din California, San Francisco şi Universitatea din Chicago, pentru 46 de miliarde de elemente de informaţie a pacienţilor. Sistemul AI al Google a creat modele predictive pentru fiecare spital, nu unul care să analizeze informaţia de la amandouă. Acest lucru ar fi cu atât mai dificil.

Google are mare grijă când vine vorba de informaţiile personale ale pacienţilor, în special în contextul actual în care protecţia datelor personale are mare greutate în rândul oamenilor. În acest studiu, atât gigantul american, cât şi spitalele partenere spun că datele sunt anonime, sigure şi folosite doar cu acordul pacientului.

Informaţiile medicale sunt doar o parte din planurile Google referitoare la inteligenţa artificială din domeniul serviciilor medicale. Compania a creat sisteme AI şi pentru domenii precum radiologia, oftalmologia şi cardiologia.

Compania spune că, pentru moment, e prea devreme să vorbească despre un model de business în acest domeniu. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite