Hi, Tech!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Nomazii mărilor” din Indonezia pot rezista sub apă, fără tub de oxigen, până la 13 minute.
„Nomazii mărilor” din Indonezia pot rezista sub apă, fără tub de oxigen, până la 13 minute.

Newsletterul Savantgarde este un digest săptămânal de ştiri din domeniul ştiinţelor şi al tehnologiei, dar nu numai, şi apare în weekend. Cum spuneam şi într-un interviu recent pe IQads, are cinci rubrici: una principală (SciTech), trei complementare (Comunităţi Inteligente, Life&Style şi Natură) şi una specială (Espresso). Bineînţeles, dacă vă place, vă puteţi şi abona, la linkul cu pricina de la final.

<strong>SCI-TECH</strong>

NatGeo (foto deschidere): Un om normal, neantrenat, nu rezistă mai mult de două minute sub apă, fără oxigen. „Nomazii mărilor” din Indonezia, cunoscuţi în toată lumea pentru abilităţile lor de a se scufunda, reuşesc să stea sub apă chiar şi 13 minute. Secretul lor se ascunde în splină sau, mai exact, în gena care răspunde de mărimea ei.

NANO-ARCA LUI NOE

SingularityHub: Evoluţia biotehnologiei din ultimele decenii a dus la progrese rapide în domenii precum medicina, alimentaţia, ecologia sau neuroştiinţele. Odată cu ele au crescut şi ambiţiile pentru a realiza mai mult. Un exemplu: The Earth BioGenome Project, care îşi propune să adune ADN-ul tuturor formelor de viaţă cunoscute pe Pământ.

REFUZ

Gizmodo: Google nu vrea să reînnoiască contractul cu Pentagonul, în controversatul program pilot al armatei americane care vrea să folosească inteligenţa artificială pentru a analiza rapid imaginile capturate pe câmpul de luptă. Decizia, anunţată vineri, vine pe fundalul nemulţumirii angajaţilor companiei faţă de acest parteneriat. FastCompany se întreabă, însă, ce rol va juca pe mai departe industria tehnologică în proiectul Pentagonului.

CITIREA GÂNDURILOR

ScinceDaily: Atunci când vorbim, pentru a emite sunetele cu care formăm cuvintele şi propoziţiile, punem în mişcare aproape 100 de muşchi (ai buzelor, ai feţei, ai limbii şi ai gâtului). O cercetare recentă arată cum toate aceste mişcări complexe sunt coordonate de creier şi că există premise pentru o nouă generaţie de device-uri care să traducă gândurile în vorbire, utile, bineînţeles, în primul rând celor care nu pot vorbi. Implanturile în creier ar putea monitoriza activitatea neurală legată de vorbire şi să traducă rapid toate aceste semnale în limbaj artificial.

INSECURITATE CIBERNETICĂ

HarvardBusinessReview prezintă starea securităţii cibernetice pe 2017, aşa cum reiese din sondaje realizate cu companii din mai multe ţări. Indiferent cât de mult cheltuie o companie pe hardurile şi softurile de ultimă generaţie, ori pe traininguri şi specialişti, dacă sistemele ei de funcţionare esenţiale sunt digitale şi contectate într-o formă sau alta la Internet, ele nu vor putea fi niciodată protejate pe deplin de atacurile cibernetice. Soluţia este o nouă abordare.

EVENIMENTE

  • Agerpres: Începând de miercuri, peste 30 de lucrări ale lui H.R. Giger, creatorul lui Alien, vor fi expuse, în premieră europeană, la Muzeul Brukenthal din Sibiu. Expoziţia poate fi vizitată până pe 30 iunie.
  • 5 iunie, Bucureşti: The Android Experience.
  • 14-15 iunie, Bucureşti: Interactive Eastern and Central Europe (iCEE.fest)

HI, TECH

TheVerge: Google şi Facebook sunt susceptibili de 8,8 miliarde de dolari de plată pentru încălcarea noilor norme GDPR.

NYTimes: Sunteţi îngrijoraţi de BigTech? Pe lângă cei chinezi, giganţii americani sunt mieluşei. Laser, frate! „Asta este o parte fascinantă: cum o lumină atât de blândă cum este lumina vizibilă să poată produce o radiaţie atât de penetrantă, încât să trebuiască doi metri de beton pentru a o opri”. Videoreportaj Hotnews de la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele.

VentureBeat: Cercetătorii de la Universitatea din Toronto dezvoltă un algoritm care poate anihila sistemele de recunoaştere facială.

WIRED scrie despre cum au construit deţinuţii din San Quentin un motor de căutare pentru penitenciar.

ZDNet: Cum va influenţa tehnologia viitorul transportului. Vorba lui Churchill: în apă, în aer şi pe pământ. Un feature cu cifre şi grafice. Merită să citiţi!

Bloomberg: Japonezii au dezvoltat un robot care poate filtra 99% din ştirile false. În plus, găseşte informaţii de ultimă oră şi le transformă în ştiri, fără a avea nevoie de jurnalişti.

PewResearchCenter: Tot mai mulţi tineri americani renunţă la Facebook, YouTube fiind hubul preferat al lor.

E prea multă linişte în jurul celui mai important eveniment Apple al anului, Worldwide Developers Conference 2018, care va începe săptămâna viitoare. CoDesign încearcă să explice de ce.

KavliPrize: Joi s-au decernat premiile Kavli pe 2018. În valoare de 1 milion de euro fiecare, ele sunt acordate din doi în doi ani unor „eroi necunoscuţi” ai cercetării din astrofizică, nanoştiinţe şi neuroştiinţe.

WEForum: Cum poate inteligenţa artificială creşte riscurile unui război nuclear.

„Ritmul în care se schimbă tehnologia e prea rapid pentru ca o generaţie să se adapteze.” Un interviu PressOne cu Ricardo Mendez, director tehnic pentru Europa la Samsung Next, divizia de inovaţie a gigantului sud-coreean.

Adevărul: Noah Watches pregăteşte lansarea primului ceas inteligent din lemn, conceput şi produs în România, disponibil la nivel global.

Norman este un algoritm creat de o echipă de la Massachusetts Institute of Technology pentru a interpreta diverse imagini care, pentru o inteligenţă artificală „normală”, sunt paşnice. Inspirat fiind, însă, din personajul omonim din Psycho, filmul lui Hitchcock, creaţia MIT nu are o viziune prea veselă  asupra lumii. BBC scrie că e de-a dreptul psihopat.

R&T: Râvnitul model Ferrari Modulo a făcut primul test pe carosabil.

SCI-TECH este rubrica principală a newsletterului, dedicată ştiinţelor şi inovaţiei tehnologice.


image

Calm: Ultimul remediu împotriva insomniei? O aplicaţie ce transformă GDPR-ul într-o poveste de adormit copiii.


COMUNITĂŢI INTELIGENTE

CBCAlexander’s Garden, proiectul arhitectului Sabin Cornoiu, a câştigat concursul pentru reamenajarea docurilor din Winnipeg, Canada.

TheEconomist: Cum să faci un oraş antiacvatic. În era schimbărilor climatice, Rotterdam, oraş-port cu 80% din suprafaţă aflată sub nivelul mării, a devenit cel mai important loc de testare a designului urban din lume.

WEForum: Centenar: Finlanda, cu cea mai fericită naţie de pe planetă, şi-a făcut, la împlinirea unui secol de existenţă, încă o bucurie: o bibliotecă de aproape 100 de milioane de euro.

HotnewsBikers for Humanity: motocicliştii reabilitează în acest weekend casele unor familii din Chirnogeni, judeţul Constanţa.

Agerpres: Biblioteca Naţională a Spaniei a creat un Ghid Bibliografic al Gastronomiei Spaniole din secolele XV – XIX, cu cărţi, dicţionare, studii şi alte surse online dedicate domeniului.

CityLab: Interviu cu Donald Shoup, guru vizionar al politicilor de parcare.

IQ şi EQ de grup.


Canalul de Ştiri: De lenţi ce sunt, clujenii au dat drumul la primele autobuze electrice din ţară.


  

image

TheGuardian: Din 24 iunie, femeile din Arabia Saudită vor şofa legal, ediţia din această lună a revistei Vogue Arabia marcând istoricul moment cu o copertă care o prezintă pe prinţesa Hayfa Bint Abdullah Al Saud la volan. Da, numai că imaginea contrastează cu măsurile autorităţilor saudite de reprimare a celor care luptă pentru drepturile femeilor. Human Rights Watch informează că, de la mijlocul lunii mai, au fost arestaţi cel puţin 11 activişti din Arabia Saudită.


LIFE &amp; STYLE

1 din 11 copii din mediul rural se culcă flămând seara, 1 din 2 copii nu se spală pe dinţi în fiecare dimineaţă şi seară, iar 3% nu se spală niciodată, scrie Hotnews citând un studiu World Vision despre copiii din România.

TheAtlantic scrie că ateiştii sunt uneori mai evlavioşi decât creştinii citând un studiu care arată cât de puţin înţelegem credinţele celor care se declară ateişti ori agnostici.

Futurity: Nervii artificiali ar putea face roboţii să simtă atingerile şi să aibă reflexe.

BigThink: Singurătatea americanilor a devenit epidemică iar situaţia e tot mai proastă + un film TheAtlantic despre adevăratele provocări ale solitudinii: povestea celor 19 ierni petrecute pe o insulă de o femeie care are în grijă, în extra-sezon, de un hotel local.

ViitorPlus publică un raport despre starea deşeurilor în România, în 2017. Stăm rău de tot.

ScienceBlog: Există un loc în creier unde sunt procesate experienţele spirituale.

JWTIntelligence: Partea cea bună, cea rea şi cea urâtă a reţelelor sociale este analizată de cercetători pentru a vedea cât dăunează sănătăţii.

CityLab: În oraşele în care  ziarele mor, cresc  costurile administrative, spun cercetătorii care au studiat declinul presei locale americane între 1996 şi 2015.

Cum schimbă tehnologia arta vizuală. Un interviu NYTimes cu un jurnalist NYTimes.

TheGuardian: Forţa e cu ucrainienii: câţiva artişti din Odessa au transformat o statuie din perioada Războiului Rece într-un monument dedicat Războiului Stelelor.

LIFE & STYLE: ştiri despre viaţă şi frumos.


CUCLI: Prietenia neverosimilă dintre un şofer de camion şi un porumbel.


Dacă vă place SAVANTGARDE, spuneţi şi altora de el.


image

BoredPanda: Comedy Wildlife Photo Awards 2018, cu un nominalizat şi de la noi.


NATURĂ

Braconarea rinocerilor a crescut, din 2007 până în 2014, cu 9000%, un fenomen de crimă organizată aproape imposibil de stăvilit din cauza ramificaţiilor sale internaţionale şi a diversităţii celor implicaţi, de la dansatoare la bară tailandeze şi criminali vietnamezi, la foşti poliţişti sud-africani şi diplomaţi nord-coreeni. Un reportaj BBC. Nu-l rataţi!

NewScientist: H2Oh! Apa nu e un lichid. Sunt două.Smithsonian: A fost descoperit cel mai bătrân copac al Europei. E de pe vremea avarilor, adică are mai bine de 1200 de ani.

După un secol de industrializare şi dezvoltare urbană rapide, albinele au de zburat mai mult pentru a găsi plantele de care au nevoie. Distanţele mari le extenuează şi le ameninţă cu extincţia. Viaţa omului ar fi extrem de dificilă dacă albinele ar dispărea, spunea Darwin, citat de Bee Saving Paper, un proiect care s-a gândit să producă o hârtie biodegradabilă ce conţine o formă unică de glucoză şi funcţionează asemeni unei băuturi energizante pentru albine, pentru a le ajuta să zboare mai departe. Este probabil prima hârtie de care natura se bucură dacă o aruncaţi pe jos, scrie pe site-ul proiectului.

NewScientist. 11 minuni ale naturii de neratat.

TRAVEL

Byrslf: Cum să călătoreşti în timpul orelor de muncă. TheGuardian: 20 de festivaluri tradiţionale importante din Europa. HarvardBusinessReview: Cât de grav dăunează călătoriile de afaceri sănătăţii. iNews: Cele mai bune 15 locuri de campat pe coasta britanică.

PRIVEŞTE CERUL

Adevărul: VSS Unity, avionul spaţial care va fi folosit de Virgin Galactic pentru a transporta turişti plătitori în spaţiul cosmic a încheiat cu succes al doilea test de zbor, atingând o altitudine de 35,4 kilometri. Space: În căutarea inteligenţei extraterestre (INFOGRAFICĂ).

Ştiri despre natură, spaţiu, sustenabilitate şi călătorii.


Dacă tot a fost 1 iunie: Loved By All. The Story of Apa Sherpa.


ESPRESSO

STORY
Medium: Cum şi de ce a creat CIA gigantul Google. Reţeaua din spatele unei maşinării de supraveghere, a unui război fără sfârşit şi a Skynet.

INTERVIU
ElPais de vorbă cu Jürgen Habermas. Părerile filosofului despre temele arzătoare ale vremurilor pe care le trăim: naţionalismul, migraţia, internetul şi Europa..

FOTO
GettyImages: 600 de imagini din expediţia spre Polul Sud condusă de Robert Falcon Scott. 

Timeline. Fighting Terrorism Since 1492. La sfârşitul secolului XIX era progresist „să omori indianul din el, dar să salvezi omul.” Aşa că, pentru a nu fi exterminaţi, nativii americani au trebuit să se asimileze. Cineva i-a surprins după resocializare + zeci de imagini despre cum erau ei în mediul lor firesc, nederanjaţi de „feţele palide”, AICI.

REVISITED
NewYorker: De ce europenii cresc tot mai înalţi şi americanii nu? Olanda a devenit o planetă a giganţilor: acum mai bine de un secol, locuitorii ei erau printre cei mai scunzi europeni, astăzi sunt cei mai înalţi din lume. Într-un secol au crescut, în medie, aproape 20 cm şi s-ar putea să mai crească vreo 10. Povestea celor mai înalte naţii din lume.

TRANSFORM THE ORDINARY
Masterclass: Malcom Gladwell, autorul celebrelor volume Blink şi The Tipping Point, te învaţă să scrii. Un an, 24 de cursuri online, 180 de dolari.

DOSAR
NewsRomania: În anii ’70, România era principalul furnizor de carne de porc pentru soldaţii americani din Europa de Vest. La abatoarele de la Suceava, Galaţi şi Severin erau în permanenţă militari americani care supravegheau producţia, modul de ambalare şi transport al cărnii spre Vest. Mai multe activităţi suspecte ale inspectorilor militari americani din acei ani au dus la o anchetă a serviciilor de informaţii ale Armatei americane, după ce mai mulţi subofiţeri fuseseră implicaţi în afaceri amoroase, bişniţă, accidente de maşină sau dăduseră în patima alcoolului. În raportul americanilor, întocmit în martie 1986, sunt descrise personaje pitoreşti, de la directorul abatorului la prostituatele hotelului.

iQ
SingularityHub: E moral să îţi doreşti nemurirea? O discuţie despre longevitate cu rabini, preoţi şi specialişti, la Vatican.

ESPRESSO este pentru mood, la cafea ori ceai


Ultima sifonerie din NY. Nu e doar despre apă şi sticlă grea. E „o particulă” a istoriei.


SAVANTGARDE este un proiect susţinut de COMBRIDGE, membru Deutsche Telekom Group.


AICI vă puteţi abona la newssletter.


Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite