Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Imagini incredibile arată epava unei nave de război rămase „îngheţate în timp“

1
30 Aug 2019 06:38:41
Autor: Cristina Ene
FOTO You Tube
FOTO You Tube

Guvernul canadian a publicat imagini incredibile ale epavei lui HMS Terror, nava de război a marinei regale britanice care s-ar fi scufundat în 1848, în timpul misiunii sale în regiunea arctică menită a descoperi o nouă rută spre Asia.

HMS Terror şi HMS Erebus au pornit într-o expediţie condusă de Sir John Franklin pentru a găsi Pasajul de Nord-Vest, o rută maritimă scurtă spre Asia presupusă a lega Atlanticul de Pacific, relatează Fox News.
 
Echipajele ambelor nave au pierit în misiune, epavele navelor fiind descoperite abia peste 160 de ani.  Povestea expediţiei este expusă în numeroase cântece, poeme şi romane, fiind adus în discuţie chiar un blestem abătut asupra navelor.
 
Noile imagini şi înregistrări video ale epavei HMS Terror au fost captate în cadrul celui mai complex proiect arheologic sub ape din istoria Canadei, fiind suprinsă o navă efectiv „îngheţată în timp”, cu numeroase artefacte rămase intacte.
 
La o temperatură a apei de aproximativ 0 grade Celsius şi în lipsa luminii naturale, interiorul a rămas efectiv la fel.

„Impresia pe care ne-a lăsat-o HMS Terror este a unei nave abia de curând părăsită de echipajul său, a uneia uitate şi nealterate de trecerea timpului”, a spus Ryan Harris, arheologul Parks Canada care a condus explorarea epavei.

În interiorul navei, farfurii de sticlă stăteau aşezate pe rafturi ordonat, sticle de vin în rafturi de lemn, şi puşti ruginite încă atârnau pe pereţi . În cele 20 de cabine ale navei, sertarele dulapurilor şi birourilor au rămas închise – cea mai ispititoare descoperire pentru arheologi, întrucât aici se aşteaptă să găsească jurnale, înregistrări şi hărţi care să ofere detalii clarificatoare în privinţa expediţiei.

În cabinele ofiţerilor paturile şi birourile erau la locul lor, iar pe rafturi au fost observate sticle şi farfurii şi chiar pahare şi boluri în partea de navă a marinarilor.
 
FOTO Parks Canada, Underwater Archaeology Team via FOX News
 
De pe puntea inferioară, cabina căpitanului este spaţiul cel mai bine conservat, aici fiind identificate termometre, dulapurile pentru hărţi cu sertarele încă închise, cutii care cel mai probabil conţin instrumente de măsurare şi de asemenea un trepied. Singura zona inaccesibilă de pe puntea inferioară este cabina de dormit a capitanului a cărei uşă a rămas închisă.
 
Nu se ştie ce s-a întâmplat cu marea majoritate a membrilor echipajului. Franklin şi 128 de ofiţeri aleşi pe sprânceană au pornit în 1845 pentru a descoperi îndelung- căutatul drum spre Asia presupus a trece prin regiunea polară arctică.
 
Specialiştii susţin că navele au fost pierdute în 1848 după ce au rămas înţepenite în gheaţă în apropiere de Insula King William, marinarii, încercând să se salveze, abandonându-le.  Folclorul inuit face aluzie la „oameni albi înfometaţi” în iarna anului 1850, pe Insula Geographical Society în Nunavut, Canada.
 
Doar o mână de morminte ale membrilor expediţiei au fost descoperite şi examinate, cercetătorii concluzionând prin studii comparative că majoritatea dintre el au murit de foame.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Dream Pervertor
30.08.2019, 09:50:31

...pozele sunt scumpe!