Noua tehnică în stingerea automată a incendiilor foloseşte gaz, nu apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistemele pe bază de gaz sunt folosite în arhive.
Sistemele pe bază de gaz sunt folosite în arhive.

Sistemele automate de stingere a incendiilor sunt folosite de câteva decenii, dar cea mai nouă tehnologie presupune folosirea unui gaz special, nu a apei, pentru a nu distruge mai mult decât e cazul. În Bucureşti este folosită deja.

Sistemele de stingere a incendiilor care folosesc apă sunt utile în multe situaţii, dar în cazul arhivelor pot face mult mai mult rău decât incendiul. De aceea, una dintre cele mai sigure soluţie la nivel global presupune folosirea unui gaz inert în instalaţie. Pentru a implementa această tehnologie, o companie din Capitală, care arhivează şi depozitează documente, a investit aproximativ 400.000 de euro în acest sistem.

Global Archive Management, condusă de Ştefan Ecxarcu, are în arhivele sale documente de la clienţi din domeniile bancar, IFN, asigurări şi chiar retail, în special FMCG. Gazul inert despre care e vorba în sistemul de oprire a incendiilor este Inergen şi acesta scade concentraţia de oxigen în spaţiul în care a izbucnit incendiul până sub limita care permite arderea. 

După două minute şi jumătate de la declanşarea alarmei, gazul începe să umple incinta în care se găsesc documentele, iar după cel mult cinci minute de la declanşarea sistemului, sursa de foc este stinsă. Persoanele care s-ar afla acolo în momentul incendiului nu sunt afectate de gaz, au doar impresia că respiră de la o altitudine de 2.000 de metri.

inergen

Conform legislaţiei în vigoare, depozitele de arhivă trebuie să fie dotate cu instalaţii de stingere a incendiilor care nu afectează materialul arhivistic şi sunt dimensionate corespunzător. În camerele tezaur sunt obligatorii instalaţiile de stingere automată a incendiilor cu gaze inerte. Amenzile pentru nerespectarea arhivării în codiţiile ideale sunt de la 1.000 lei până la 25.000 lei, dar există situaţii în care pedeapsa este închisoarea, de la doi la şapte ani.

inergen

În cazul tehnologiei folosite de această companie, Inergenul este un amestec uscat de gaze inerte, prezente în aer, care are în compoziţie 52% azot, 40% argon şi 8% dioxid de carbon. Fiind derivat din gaze care se găsesc în mod natural în atmosferă, este singurul agent ecologic, inert, care nu emană compuşi chimici remanenţi în atmosferă. De asemenea, nu produce nici scăderea bruscă a temperaturii în zona protejată, nu afectează în hârtia depozitată şi nu reduce vizibilitatea pentru personalul aflat în incintă în momentul deversării.

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite