Marele om al uriaşei URSS: Iuri Gagarin, cel care a dus Rusia printre stele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 12 aprilie 1961, Iuri Gagarin ieşea în spaţiu. Totuşi, opt ani mai târziu, URSS pierdea supremaţia în faţa americanilor ajunşi pe Lună.

Pe 12 aprilie 1961, Iuri Gagarin a intrat în istorie. Era primul om care a zburat în spaţiu şi s-a întors pe Pământ să spună ce a văzut acolo. Înaintea lui, URSS experimentase cu câini, unii supravieţuitori, alţii decedaţi în condiţiile deloc plăcute ale spaţiului. Gagarin a efectuat o rotaţie în jurul Pământului într-o oră şi 48 de minute, la o altitudine care a variat între 175 de kilometri şi 380 de kilometri. Când a fost desemnat a fi primul om care iese în spaţiu, Gagarin avea 27 de ani şi era căsătorit cu Valentina, o infirmieră care tocmai o născuse pe a doua fiică a lor.

Iuri Alexeevici Gagarin s-a născut pe 9 martie 1934 în Kluşino şi a murit pe 27 martie 1968 într-un accident aviatic. În vremea în care el ieşea în spaţiu, Europa şi Statele Unite ale Americii erau împărţite între URSS şi SUA şi Războiul Rece născuse şi cursa cuceririi spaţiului. Sovieticii aveau deja la activ prima fiinţă vie trimisă în spaţiu, căţeaua Laika, au plusat cu primul om. Însă după 1969 şi primul pas pe Lună al lui Neil Armstrong, URSS a început să piardă din avânt. 

Revenind la Gagarin, în 1960, după un proces atent de selecţie, el a fost selectat împreună cu alţi 19 cosmonauţi pentru Programul Spaţial Sovietic. Au urmat teste pentru toţi cei selectaţi, verificându-li-se rezistenţa fizică şi psihică. După experimentele gândite de specialiştii sovietici au mai rămas în cursă Gagarin şi Gherman Titov, datorită performanţelor excelente din timpul antrenamentelor, dar şi datorită capacităţilor lor psihice. Totuşi, oficialii sovietici au luat în calcul şi alte elemente în alegerea lui Gagarin. Ei l-au văzut şi un simbol bun pentru propagandă.

image

Reuşita lui Iuri Gagarin le-a permis conducătorilor sovietici, în plin Război Rece, să afirme superioritatea sistemului comunist asupra principalului său adversar, Statele Unite ale Americii. Cucerirea spaţiului reprezenta pe atunci un teren major de înfruntare între cele două mari puteri mondiale, iar numărul unu sovietic Nikita Hruşciov nu a ezitat să exploateze acest triumf.

„Primul om care a ajuns în spaţiu este un sovietic, un cetăţean al Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (...). În această performanţă au fost întruchipate geniul poporului sovietic şi forţa atotputernică a socialismului“, se arăta în comunicatul oficial remis de Kremlin.

Iuri Gagarin şi relaţia cu oamenii din viaţa lui

„După zborul său, tata a devenit mai serios, mai sobru la evenimente formale, dar în mediile familiale a rămas mereu acelaşi om prietenos, fericit să răspundă întrebărilor tuturor“, a declarat Elena, fiica lui Gagarin, citată de Euronews. După reuşita lui Gagarin, cea care l-a schimbat pentru totdeauna la nivel oficial, prietenul său Alexei Leonov a fost primul om care să iasă în spaţiu într-un costum, pe 18 martie 1965.

„În timpul zborului meu, Iuri m-a supravegheat şi m-a ajutat. Când sistemul automat de aterizare s-a defectat, Iuri Gagarin mi-a spus: «Eşti autorizat să pilotezi nava manual, ştii cum se face». Era uşor de spus pentru el, dar nimeni n-a mai făcut asta până atunci“, a declarat Leonov.

„Comparativ cu realizările actuale, nu pare mare lucru realizarea lui Iuri Gagarin, acum sunt zborui de luni de zile pe Staţia Spaţială Internaţională. Dar a fost primul om care a zburat în spaţiu şi despre asta e vorba în cazul lui Gagarin“, a afirmat Iuri Usachov, şeful departamentului care se ocupa de testele de zbor.

Există şi un român care are poveşti despre Gagarin. Amiralul Emil Cico Dumitrescu a povestit în aprilie 2014 pentru „Adevărul” că, pe vremea când studia în Uniunea Sovietică, l-a cunoscut personal pe cosmonaut, care i-a făcut cadou o cană şi l-a îndemnat să bea cât mai multă votcă.

„Am învăţat patru ani şi opt luni la Sankt Petersburg şi l-am avut o vreme coleg pe marele Gagarin. L-am întrebat: «Măi, Iuri, cum ai văzut tu pământul de-acolo?». Zice: «N-am deschis ochii deloc. M-am învârtit un pic şi am venit jos». Mi-a dat cadou o cană de aluminiu pe care a scris în ruseşte: «Emile, să bei ceai şi vodcă, dar mai bine vodcă»”, povesteşte Cico Dumitrescu.

Fostul consilier prezidenţial îşi aminteşte cu plăcere de Iuri Gagarin, despre care spune că era mereu pus pe glume. „Adevărul e că era un tip haios, dar puţin cam zurliu. Odată a sărit de la etajul trei pentru un pariu făcut la băutură. A căzut pe un rond de trandafiri şi n-a avut nimic”.

Misterul morţii lui Iuri Gagarin, între asasinat şi OZN-uri

Iuri Gagarin a murit pe 27 martie 1968, după ce avionul pe care îl pilota s-a prăbuşit la 190 de km de Moscova. În urma accidentului aviatic a murit şi instructorul de zbor Vladimir Seriogin. Moartea lor ar fi fost provocată de către un alt pilot, în ciuda numeroaselor controverse care au apărut de-a lungul anilor. S-a speculat chiar că Leonid Brejnev ar fi comandat o asasinare a eroului URSS sau că avionul s-ar fi ciocnit de un OZN. Totuşi, nu a fost vorba de aşa ceva.

image

O interpretare artistică a vieţii în spaţiu pentru Iuri Gagarin. 

Gagarin şi Seriogin făceau o serie de teste cu un aparat de zbor MiG-15UTI. Autorităţile ruse au anunţat atunci că avionul s-a prăbuşit după ce piloţii ar fi încercat să evite un stol de gâşte sau un balon meteorologic. Teoriile au fost însă spulberate de cosmonautul rus Alexei Leonov. El a încercat, timp de 20 de ani, să obţină permisiunea de a divulga exact ce s-a petrecut în acea zi. Potrivit unui raport declasificat, moartea lui Gagarin a fost provocată de către un alt pilot.

Leonov se ocupa de antrenamentele paraşutiştilor pe 27 martie. Vremea era dificilă. Ploua şi vântul era foarte intens, aşa că el nu a putut să-şi facă exerciţiile. În timp ce aştepta ordine de la superiori, Alexei Leonov a auzit un boom sonic urmat de o explozie. „Ştiam că un avion Su-15 era programat pentru testare în acea zi, dar trebuia să zboare la o altitudine de 10.000 de metri sau mai mare, nu la 400-500 de metri. A fost o violare a procedurii de zbor“, a declarat cosmonautul. 

Acest avion l-a destabilizat pe cel al lui Gagarin şi Seriogin şi a dus la prăbuşirea acestuia. Oficialii au fost atât de ruşinaţi de cele întâmplate, încât au preferat să muşamalizeze întregul eveniment. În urma lui Iuri Gagarin, pe lângă această performanţă de a fi primul om în spaţiu, a mai rămas şi un citat care n-a fost confirmat niciodată. Odată ajuns în spaţiu el ar fi transmis către Pământ: nu văd niciun Dumnezeu aici. 

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite