Japonia pregăteşte revoluţia energiei nelimitate: proiectul futurist prevede panouri solare amplasate în spaţiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În loc să vină lumina pe Pământ, Japonia o ia direct din spaţiu. FOTO Wikimedia
În loc să vină lumina pe Pământ, Japonia o ia direct din spaţiu. FOTO Wikimedia

Japonia vrea energie nelimitată şi are un plan pentru a o obţine. Vrea să trimită mai multe platforme în spaţiu care să capteze energia solară şi s-o trimită pe Pământ sub formă de microunde. Proiectul ar putea fi revoluţie în domeniul surselor de energie folosite de om, dar e plănuit abia pentru 2030.

Agenţia spaţială a Japoniei (JAXA) vrea să rezolve necesităţile de energie electrică ale ţării folosind din plin energia solară. Dar nu de pe Pământ, ci mutând instrumentele de colectare direct în spaţiu. Astfel, JAXA are un proiect îndrăzneţ care presupune că trimite sonde dincolo de atmosfera Pământului care captează razele Soarelui, transformă energia în microunde şi o trimite spre Japonia, conform VentureBeat. Pe cât de SciFi pare ideea, ar putea asigura ţării o independenţă energetică dincolo de folosirea energiei nucleare.

Punctele esenţiale ale proiectului sunt platformele din spaţiu şi staţiile din largul mării, ducând sistemul la un randament de 1 gigawatt, dar abia în 2030. Până atunci este gândit un sistem demo care să genereze 100 kilowaţi, iar termenul pentru acesta e 2020. Japonia speră că planurile sale vor fi susţinute şi de alte ţări, ducând astfel la crearea unei alianţe care să profite de sistemul spaţial şi care să îl dezvolte pe cel terestru. În spaţiu, poate fi captată de 10 ori mai multă energie solară, dat fiind că nu există ciclul zi-noapte şi nici anotimpuri sau fenomene meteorologice.

„Va fi greu şi scump de realizat, dar beneficiile ar fi imense şi nu doar în termeni economici. De-a lungul istoriei umanităţii, fiecare nouă sursă de energie - de la foc până la cărbuni, petrol, gaz şi energie nucleară - a dat naştere unei revoluţii pentru modul în care trăim“, caracterizează Susumu Asaki, profesor emerit şi colaborator al JAXA, acest proiect de viitor.

Unul dintre planurile pentru staţia hibridă de colectare a energiei solare. 

image

„Dacă omenirea trece la această metodă de captare a energiei solare, atunci un lanţ de sateliţi care orbitează în jurul Pământului vor putea asigura energie nelimitată, oprind astfel cele mai mari conflicte care s-au dat vreodată pe Terra pentru resurse“, a mai spus acesta.

În această fază, proiectul prevede că este construită şi „insula“ pe care vor fi montate antenele şi va fi amplasată în largul mării, având o lungime de până la 3 de kilometri. Aceasta ar fi împânzită cu aproape cinci miliarde de antene care captează microundele şi acestea sunt transformate în curent continuu. Energia este apoi transferată, printr-un cablu submarin, către Tokyo.

Cum ar arăta una dintre platformele din spaţiu.

image

Spre finalul anului trecut, Japonia mai avea o idee: să transforme Luna în cel mai mare panou solar. Centura de panouri solare ar fi construită de roboţi telecomandaţi şi ar avea o lungime de 11.000 de kilometri şi o lăţime de 400 de kilometri. Energia solară colectată de Luna Ring ar fi transmisă pe Pământ sub formă de microunde şi lasere. Apoi, această energie ar fi transformată în electricitate şi ar fi transferată în reţeaua naţională. Un program pilot este programat pentru anul 2020, iar construcţia propriu-zisă ar trebui demarată în 2035.

[<a href="//storify.com/razvanbaltaretu/descoper-mai-multe-subiecte-de-tiin" target="_blank">View the story "Descoperă mai multe subiecte de ştiinţă" on Storify</a>]

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite