Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Japonia va trimite un rover pe lunile marţiene cu ajutorul Franţei şi Germaniei

0
21 Jun 2019 18:16:40
Autor: Andrei Brînduşescu
FOTO via BBC
FOTO via BBC

Agenţia de Explorare Aerospaţială Japoneză (JAXA) va lucra alături de agenţiile din Franţa şi Germania pentru a trimite o nava spaţială cu un vehicul de tip ”rover” pe lunile marţiene Phobos şi Deimos.

JAXA a anunţat că a ajuns la un acord cu Centrul Aerospaţial German (DLR), în urma căruia vor lucra împreună în timpul fazei de studiu a misiunii sale de Explorare a Lunilor Marţiene (MMX).

Centrul Naţional pentru Studii Spaţiale din Franţa (CNES) se va alătura celor două agenţii pentru partea de construcţie a vehiculului care va avea ca rol explorarea uneia dintre luni. Acesta va fi trimis în spaţiu alături de nava MMX, care va orbita ambele luni, şi, dacă misiunea decurge conform planului, va deveni primul rover care aterizează pe un corp ceresc minor din sistemul nostru solar.

Parteneriatul realizat cu DLR va oferi Agenţiei Spaţiale Japoneze ocazia de a realiza experimente folosind singurul turn de microgravitaţie din Europa, aflat în Bremen. Acesta oferă oamenilor de ştiinţă o cale de a testa echipamente în condiţii de gravitaţie redusă.

Examinarea lui Phobos şi Deimos ne-ar putea ajuta să aflăm felul în care au apărut şi din ce sunt formate cele două luni. Aceste informaţii ar putea fi cruciale pentru viitoarele misiuni marţiene ce vor avea astronauţi la bord, deoarece, de exemplu, lunile ar putea fi o sursă de apă pentru combustibil. Astfel, ele ar fi folosite cu scopul unor staţii de alimentare, permiţând navelor să care mai puţin combustibil şi să acopere distanţe mai mari.

JAXA doreşte să lanseze misiunea în spaţiu în 2024, urmând ca aceasta să intre în orbita marţiană anul următor. Întoarcerea pe Pământ, cu mostre adunate de pe suprafaţa celor două luni este programată pentru 2029, arată engadget.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii