Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Marele Canion - mai vechi decât se credea?

2
1 Dec 2012 10:13:08
Mircea Goia
Marele Canion - FOTO Mircea Goia
Marele Canion - FOTO Mircea Goia

Credinţa generală era că nu poate fi mai vechi de 6 milioane de ani, dar noi metode de măsurat împing vechimea canionului la 70 milioane de ani. Se pare că T-Rex şi marele canion au fost contemporani.

Potrivit unui studiu publicat de revista americană Science de către cercetătorii Rebecca Flowers (geologist la universitatea Colorado din Boulder) şi Kenneth Farley (geologist la universitatea caltech din Pasadena), marele canion nu s-ar fi format acum 5-6 milioane de ani ci acum 65-70 milioane de ani.  
 
 Cercetătorii au ajuns la cifra asta utilizând o metodă nouă de datare care se bazează pe roci care conţin un mineral numit apatită, care e destul de rar întâlnit în canion. Acest mineral conţine urme de uraniu şi thoriu (materiale radioactive) care, în urma descompunerii, eliberează o formă de heliu. Metoda se aseamănă cu celelalte motode radiometrice, dar ia în considerare şi temperatura rocii. Geologii pot determina când apatita, îngropată odată adânc sub pământ, a fost adusă la vedere de forţele de eroziune ale râului Colorado. 
 Când apatita e îngropată în pământ (la temperaturi de peste 70 grade C) heliul se eliberează prin difuziune. Când este descoperită - este la vedere, ea se răceşte şi prinde heliul, ca într-o capcană, înăuntrul mineralului. De-a lungului timpului heliul se acumulează în aceste minerale scoase la suprafaţa de apă şi, prin măsurarea concentraţiei, se poate determina când roca a început să se răcească (scoasă fiind la suprafaţă). 
  
 În acest studiu, cei doi cercetători au analizat patru mostre de roci luate din partea vestică a canionului cât şi patru mostre luate din partea estică. 
 Rezultatele sugerează că o bună parte din partea vestică a fost săpată deja de câteva sute de metri încă de acum 70 milioane ani iar eroziunile în perioadele mai recente nu au apărut a fi semnificative.  
 
 Metoda clasică care a stabilit vârsta canionului la 5-6 milioane este viteza cu care sedimentele din partea estică sunt transportate în partea vestică (şi care sedimente nu au apărut în partea vestică decât acum 5-6 milioane ani). 
 Bineînţeles, dacă stăm să ne gândim, acele sedimente nu bate în cuie vârsta marelui canion ci doar direcţia de curgere a râului din canion. 
  
 
 Altă metodă prin care s-au analizat rocile găsite în tavanele peşterile găsite de-a lungul canionului au dus vârsta la 17 milioane ani, dar puţini o cred ca o metodă de luat în seamă pentru că acele peşteri nu sunt chiar lângă canion. 
  
 Unii geologi spun că metoda celor doi cercetători e un binevenit addendum la ceea ce se ştia deja şi că ar fi o metodă mai sigură de determinare a vârstei canionului. Alţii nu sunt încă convinşi. 
  
 Oricare ar fi vârsta lui, eu mă bucur de fiecare dată când îl vizitez (o bună parte din marele canion aparţine statului Arizona, unde locuiesc). 
 Iar dacă în vizitele mele voi da peste un T-Rex, sper să fie unul pietrificat şi nu viu. 
  
  
 NOTĂ 
 Fotografiile îmi aparţin. 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Denis Mandache
1.12.2012, 23:13:00

FELICITARI!Citesc blogul D-l Goia de ceva timp,vreo 2 ani si credeam ca nu stie sa scrie si in limba romana,are articole bune si fotografii superbe insa se exprima doar in englezabanuiesc ca e numai pentru americani.Nu se gandeste ca un roman il citeste?Succese si sanatate.

+1 (1 vot)
Mircea Goia
2.12.2012, 00:39:44

Pe blogul meu personal nu prea postez articole, doar cateva sunt acolo. Si am scris in engleza pentru ca sunt mai mult tehnice si audienta e mai mare (nu doar pentru americani, engleza e vorbita si in alte parti). E cam greu de scris in engleza si romana pe acelasi blog (nu-mi prea place repetitia). Multumesc ca il cititi asa cum e.

Modifică Setările