Medicamentele vor fi testate în curând pe organe ascunse într-un procesor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un intestin pe un cip
Un intestin pe un cip

Cercetătorii au reuşit să creeze imitaţii de organe care pot încăpea în palma noastră şi sunt de fapt nişte procesoare. Acestea vor fi folosite pentru testarea unor medicamente.

Potrivit NPR, Universitatea Johns Hopkins dezvoltă un intestin sub forma unui cip, pentru a rezolva unele boli diareice, cum ar fi holera, e-coli şi rotavirusul. 800.000 de copiii mor în fiecare an de pe urma unor boi de acest fel.

„Nu am reuşit să găsim medicamente care să vindece diareea folosind metodele clasice de testare. Şoarecii nu reacţionează la fel ca oamenii în privinţa asta“, a spus Mark Donowitz, care realizează aceste intestine pe cip.

Organul este o bucată de sticlă, un cip şi o caitate. Din el ies mai multe fire. Se vor extrage celule din intestinul uman care vor fi puse în jurul membranei create cu ajutorul cipului. Ele se vor înmulţi şi organiza la fel ca într-un intestin uman. Dispozitivul ar putea crea 50.000 de celule.

Prima fază a proiectului va fi să descopere dacă celulele artificiale reacţionează la fel ca cele din intestinele umane. Intestinele pe cip produc enzime, hormoni şi mucus, dar nu incorporează părţi esenţiale ale intestinelor, cum ar fi vasele de sânge şi celulele nervoase.

Nu este singurul exemplu de organe pe cip. În Statele Unite se dezvoltă creiere pe cip, ficat, rinichi şi inimi. Scopul final al proiectului este conectarea acestor dispozitive, pentru a crea un om pe un cip din punct de vedere al ştiinţei. Astfel, vom intra abia atunci într-o fază revoluţionară pentru testarea medicamentelor. 

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite