Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Misterul craterelor uriaşe formate în Siberia a fost dezlegat de oamenii de ştiinţă

5
21 Feb 2021 15:16:24
Autor: Andrei Brînduşescu
Foto: National Geographic
Foto: National Geographic

Anul trecut, un crater masiv a apărut în tundra siberiană, ca urmare a unei explozii de gaz metan ce a aruncat gheaţă şi rocă la sute de metri distanţă.

A fost cel de-al 17-lea astfel de crater apărut în peninsulele Yamal şi Gyda din Rusia Arctică în decurs de numai şapte ani, primul fiind observat în 2013 şi uimind atunci oamenii de ştiinţă. Originea craterelor se pare că este legată de schimbările climatice, iar fotografii cu drona, simulări 3D şi inteligenţa artificială ajută la descoperirea secretului lor, informează CNN.

„Noul crater este într-o stare extrem de bună, apa neacumulându-se înăuntrul său în momentul în care l-am supravegheat, ceea ce ne-a permis să îl studiem” spune Evgeny Chuvilin, liderul echipei de cercetare de la Institutul de Ştiinţă şi Tehnologie Skolkovo din Moscova

Pentru prima oară, oamenii de ştiinţă au reuşit să zboare cu o dronă în interiorul unui crater - la aproximativ 10-15 metri adâncime, permiţându-le astfel să observe forma craterului în care se adunase gazul metan. Chuvilin a şi vizitat craterul în august 2020, iar descoperirile echipei sale au fost publicat în jurnalul ştiinţific Geosciences săptămâna trecută.

Drona a surprins aproximativ 80 de imagini, oferindu-le astfel cercetătorilor posibilitatea de a crea un model 3D al craterului, cu o adâncime de 30 de metri. Autorul studiului, Igor Bogoyavlensky, de la Institutul de Cercetare a Uleiului şi Gazului din Academia Rusă de Ştiinţe a fost cel care a pilotat drona şi spune că a fost nevoit să se aşeze pe marginea craterului şi să îşi aplece braţele înăuntrul său pentru a putea controla drona.

„De trei ori am fost foarte aproape să o pierdem (n.r. drona), dar până la urmă am reuşit să obţinem datele pentru modelul 3D” spune Bogoyavlensky.

Modelul creat a confirmat o ipoteză a oamenilor de ştiinţă: gazul metan se adună în găuri din gheaţă, cauzând astfel apariţia unor movile la suprafaţă. Acestea se extind apoi până în punctul în care explodează, lăsând în urmă aceste cratere masive.

Ceea ce este în continuare neclar este sursa gazului metan. Acesta ar putea veni din straturi mai joase ale Pământului, din zone mai apropiate de suprafaţă, sau chiar o combinaţie între aceste două surse.

Permafrostul este un rezervor natural de metan, un gaz cu efect de seră mult mai eficient decât dioxidul de carbon în a captura căldura şi a încălzi planeta. Verile mai calde (zona arctică s-a încălzit de aproape două ori mai mult decât restul planetei) au slăbit stratul de permafrost, care acţionează ca un capac în mod normal, oferind astfel posibilitatea gazului metan să scape. Unii experţi estimează că solul din aceste zone reţine de două ori mai mult carbon decât atmosfera, transformând acest loc într-unul extrem de important pentru lupta împotriva schimbărilor climatice.

Deşi craterele apar în zone puţin populate, sunt în continuare un pericol pentru popoarele indigene care trăiesc aici, şi pentru infrastructurile de ulei şi gaz. Ele sunt observate de obicei accidental, în timpul unor zboruri cu elicopterul sau găsite de fermieri locali.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

eu doar constat
21.02.2021, 16:34:11

Craterele aparute in Siberia sunt legate de existenta permafrostului, asa cum se si arata in articol. Ce nu se explica este de ce in permafrost exista acumulari de gaze. Totul tine de originea permafrostului. Pamantul a trecut prin etape succesive de incalziri globale, pe vremea cand omul nu exista inca si glaciatiuni, de asemenea pe vremea cand omul inca nu exista. Ultima glaciatiune, recunoscuta de savanti este cea numita Würm, care, se zice ca s-ar fi incheiat acum cca 30.000 de ani in urma. Deci, tot cam pe vremea cand omul nu exista inca. Poate doar o specie de antropoid, din care a iesit erectusul si mai apoi, putin dupa Neanderthal si Sinantrop, primii sapiens. Altii s-au oprit la maimuta existenta si azi, un fel de cimpanzeu, dar care este mai asemanator decat oricare alt antropoid cu omul, bonobo. Este singurul antropoid, care are mereu chef de sex, asa cum este si omul. Ceilalti doar cand femelele sunt in cadluri, ca in toata lumea animala. Nu mai explic ceea ce cercetatorii au dedus deja, ca prin trecerea la glaciatiune toate organismele, animale sau vegetale au murit si un strat de ghiata gros de cateva sute, sau chiar kilometri in unele zone si doar de cativa metri in altele, le-au acoperit. Aceste organisme animale sau vegetale s-au descompus extrem de lent de-alungul a milioane de ani, emanand gaze de descompunere, mai ales metan, care s-au acumulat sub gheata. In mod obisnuit, in tundra siberiana si posibil si cea canadiana, in timpul verii din sol ies la suprafata varfuri de ghiata din acest permafrost, acolo unde solul care acopera ghiata are doar cativa metri. Aceste varfuri de gheata, pana acum nu dispareau, pentru ca vara dura doar cateva saptamani, dupa care gerurile mentineau starea de fapt. Acum ne aflam intr-un proces de incalzire globala, in care gheturile de sub permafrost se topesc, locul ocupat de acesti ghetari fie se umplu cu apa, fie, apa scurgandu-se in sol sau pe planurile inclinate ale solului, lasa in suprafata Terrei cavitati de toate marimile de la simple gauri, pana la hauri imense. Si cum sub gheata s-au acumulat imense cantitati de gaze de descompunere, in principal metan, emanatiile de astfel de gaz sunt iminente, chiar daca cavitatile sunt umplute cu apa din dezghet. Pentru Rusia, acest fenomen este o mare pierdere, pentru ca exporturile sale de gaze, incepand cu anii '90 s-au bazat pe extractia din Nordul inghetat, prin foraje la adancimi medii in permaforst. Acum, daca gazul iese liber, urmare dezghetului permafrostului, acesta se pierde in atmosfera si nu mai poate fi captat si vandut.

0 (4 voturi)
Baiat cu Pile Grele
21.02.2021, 17:09:21

eu doar castrat Bravo ! Comitetul pentru Premiul Nobelesi te-a selectat drept si stang muskal pentru premmiul Polonicul de Cositor cu recul si foi de vitza. Esti invitat la Stockholm pentru un test gratis Covid cu insertie de cip Mircosoft si masca de capra neagra.

-1 (3 voturi)
Ionel Marcu
21.02.2021, 17:31:56

Acum 30.000 de ani omul nu exista, poate doar niscaiva antropoizi, constatorule?!! Neanderthalianul tocmai dispăruse dar homo sapiens era deja pe toate continentele, mai puțin Americile. Ai pierdut vreun zerou-două!

0 (2 voturi)
eu doar constat
21.02.2021, 19:15:44

Ionel Marcu Era chiar atat de greu sa deduci ca lipsa oamenilor se refera la teritoriile aflate sub glaciatiune si care fac obiectul stirii si postarii mele? Daca ai dovezi ca in zonele in care acum iese permafrostul la suprafata si se topeste, lasand cavitati in sol existau oameni, esti invitatul meu. Mai mult, glaciatiunea Würm n-a cuprins tot pamantul, ea ajungand in Europa, dupa multi cercetatori, doar pana la arcul carpatic, unde s-ar fi pastrat o populatie, considerata originea arienilor, dupa o lucrare aparuta prin anii '20 la Cambridge. Populatie, care a supravietuit in Europa, datorita existentei sarii, foarte importanta vieti si care, odata cu incalzirea globala a acelor timpuri s-ar fi raspandit in zonele nepopulate eliberate de gheata. Cauta in bibliografia dedicata arienilor si vei gasi aceste informatii. Este si un roman, Gabriel Gheorghe, care a scos revista numita "Getica", in care isi sustine teoria ca spatiul romanesc din interiorul arcului carpatin ar fi originea arienilor, evident inca de pe vremea glaciatiunii Würm. Dar, ca deobicei, din dorinta de a ma contra in toate extrapolezi . Citeste cu atentie si nu iesi din contextul postarii. Imi pare rau, dar vad ca trebuie sa-ti dau mura-n gura pentru a nu-mi deturna postarile.

+2 (2 voturi)
miron miron
21.02.2021, 19:15:53

Eu doar constat. Are dreptate, ultima glaciatiune a venit intr-o zi de toamnă..

0 (2 voturi)
Modifică Setările